UWAGA!

Zakwas z buraków – sprawdź, jak go przygotować!

 Zakwas z buraków - sprawdź, jak go przygotować!

Zakwas z buraków charakteryzuje się wieloma cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Ten wartościowy napój można łatwo i szybko przygotować samodzielnie. Sprawdź, jak to zrobić!

Kiszone buraki to prawdziwa bomba witaminowa. Zdrowy zakwas buraczany dodaje energii, wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i poprawia odporność. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jak samodzielnie przygotować ten zdrowotny eliksir, zapoznaj się z naszymi wskazówkami.

 

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

 

Wiele się słyszy o zaletach ogórków kiszonych i kiszonej kapusty. Nie należy jednak zapominać o zakwasie z buraków, który również wykazuje wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Jest bogaty w witaminy A, C, E i K oraz witaminy z grupy B. Zawiera także spore ilości żelaza, magnezu, fosforu, potasu i wapnia. Oto najważniejsze zalety tego wszechstronnego napoju:

  • Dostarcza sporej dawki żelaza, dzięki czemu wspomaga leczenie anemii;
  • Poprawia odporność;
  • Dodaje energii;
  • Odkwasza organizm;
  • Przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu wspiera proces odchudzania;
  • Usuwa toksyny z organizmu;
  • Wspiera funkcjonowanie wątroby;
  • Działa jak naturalny probiotyk (kiszone warzywa zawierają bakterie kwasu mlekowego);
  • Betacyjany, czyli barwniki występujące w burakach, regulują stężenie cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi i wykazują właściwości antyutleniające;
  • Zawarta w burakach betanina ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.

 

Jak zrobić zakwas buraczany?

 

Zakwas z buraków jest łatwy do samodzielnego zrobienia w domu. Aby go przygotować, będziemy potrzebować następujących składników:

  • 5 kg buraków
  • 5 litrów wody
  • kilka łyżek soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki soli
  • 5 liści laurowych
  • 20 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz

 

Przygotowanie zakwasu zaczynami od obrania buraków i pokrojenia ich w cienkie plasterki. Ząbki czosnku kroimy na pół, a cebulę na ćwiartki. Pokrojone buraki, cebulę i czosnek układamy w słoiku i zalewamy wodą. Następnie dodajemy sok z kapusty lub ogórków oraz przyprawy. Słoik zabezpieczamy gazą oraz gumką recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Gotowy zakwas przelewamy do słoików lub butelek i przechowujemy w lodówce.

 

Sok z kiszonych buraków to skarbnica witamin i mikroelementów. Można spożywać go nie tylko w przypadku wystąpienia problemów ze zdrowiem, ale także profilaktycznie. Aby mieć pyszny zakwas zawsze pod ręką, warto przygotować go samodzielnie w zaciszu własnego domu.


Najnowsze artykuły w dziale Strefa biznesu

Artykuły powiązane tematycznie