
Zakwas z buraków charakteryzuje się wieloma cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Ten wartościowy napój można łatwo i szybko przygotować samodzielnie. Sprawdź, jak to zrobić!
Kiszone buraki to prawdziwa bomba witaminowa. Zdrowy zakwas buraczany dodaje energii, wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i poprawia odporność. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jak samodzielnie przygotować ten zdrowotny eliksir, zapoznaj się z naszymi wskazówkami.
Dlaczego warto pić zakwas z buraków?
Wiele się słyszy o zaletach ogórków kiszonych i kiszonej kapusty. Nie należy jednak zapominać o zakwasie z buraków, który również wykazuje wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Jest bogaty w witaminy A, C, E i K oraz witaminy z grupy B. Zawiera także spore ilości żelaza, magnezu, fosforu, potasu i wapnia. Oto najważniejsze zalety tego wszechstronnego napoju:
- Dostarcza sporej dawki żelaza, dzięki czemu wspomaga leczenie anemii;
- Poprawia odporność;
- Dodaje energii;
- Odkwasza organizm;
- Przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu wspiera proces odchudzania;
- Usuwa toksyny z organizmu;
- Wspiera funkcjonowanie wątroby;
- Działa jak naturalny probiotyk (kiszone warzywa zawierają bakterie kwasu mlekowego);
- Betacyjany, czyli barwniki występujące w burakach, regulują stężenie cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi i wykazują właściwości antyutleniające;
- Zawarta w burakach betanina ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.
Jak zrobić zakwas buraczany?
Zakwas z buraków jest łatwy do samodzielnego zrobienia w domu. Aby go przygotować, będziemy potrzebować następujących składników:
- 5 kg buraków
- 5 litrów wody
- kilka łyżek soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej
- 1 główka czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki soli
- 5 liści laurowych
- 20 ziaren ziela angielskiego
- pieprz
Przygotowanie zakwasu zaczynami od obrania buraków i pokrojenia ich w cienkie plasterki. Ząbki czosnku kroimy na pół, a cebulę na ćwiartki. Pokrojone buraki, cebulę i czosnek układamy w słoiku i zalewamy wodą. Następnie dodajemy sok z kapusty lub ogórków oraz przyprawy. Słoik zabezpieczamy gazą oraz gumką recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Gotowy zakwas przelewamy do słoików lub butelek i przechowujemy w lodówce.
Sok z kiszonych buraków to skarbnica witamin i mikroelementów. Można spożywać go nie tylko w przypadku wystąpienia problemów ze zdrowiem, ale także profilaktycznie. Aby mieć pyszny zakwas zawsze pod ręką, warto przygotować go samodzielnie w zaciszu własnego domu.