UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Pstrąg w glonach i sielawa po słowiańsku - posłuchaj!

Elbląg, Na pierwszym planie Marcin Witczak
Na pierwszym planie Marcin Witczak (fot. mad).

Drużyny hotelu Młyn, restauracji Wędrowiec oraz restauracji Słowiańska wygrały wczoraj Pierwsze Elbląskie Potyczki Kulinarne. Elbląskie hotele, restauracje i firmy gastronomiczne wystawiły siedem ekip. Miały one godzinę na przygotowanie potrawy z ryb, które występują w wodach naszego regionu. Zobacz fotoreportaż.

Potrawy oceniło jury złożone z profesjonalistów, m.in. szefów kuchni z Trójmiasta i Białegostoku, oraz jury VIP-ów.
     Mistrzowie kuchni uznali, że pierwsze miejsce należy się drużynie hotelu Młyn za grillowanego pstrąga w glonach, a VIP-om najbardziej przypadła do gustu sielawa po słowiańsku, którą przyrządzili przedstawiciele restauracji Słowiańska.
     W specjalnym konkursie dla uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych wygrały Edyta Pacała i Anna Sipa.
     - W Elblągu jest wiele restauracji i nie narzekamy na brak gości, ale najczęściej klient nie wie, kto przygotował dla niego smaczną potrawę. W ten jeden dzień szefowie kuchni i właściciele restauracji mają okazję pokazać się wszystkim i zaprezentować, co potrafią - mówi Marcin Witczak, organizator Pierwszych Elbląskich Potyczek Kulinarnych i zastępca szefa kuchni restauracji Pod Aniołami. - W Elblągu jest też szkoła gastronomiczna. Chcemy zachęcić jej uczniów, by poszli w nasze ślady, bo, niestety, wciąż mamy za mało prawdziwych profesjonalistów w branży kulinarnej.
     W radiowej rozmowie z Agnieszką Jarzębską Marcin Witczak dodaje, że chciałby, by do elbląskich restauracji częściej zaglądali goście z innych regionów Polski i zapowiada, że za rok do udziału w Potyczkach Kulinarnych będzie chciał zaprosić także drużyny spoza Elbląga:
      kliknij
     
     Rozmawiała Agnieszka Jarzębska.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...
A moim zdaniem... (od najstarszych opinii)
Reklama