UWAGA!

----
Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Cześć, Chciałbym zacząć temat drogi 503 (ul. Browarna) od ronda ZAMECH do ronda SOLIDARNOŚĆ. Jak to jest możliwe, że dopuszczony jest ruch rowerowy na tej drodze? Przez cały odcinek jest podwójna ciągła linia co w rezultacie uniemożliwia ominięcie roweru zgodnie z zachowaniem 1 [m] odległości jak i również nie najechania na podwójną ciągłą. Rower w rozumieniu prawa o ruchu drogowym jest pojazdem. Poprzez swój ruch ogranicza i spowalnia ruch na drodze, dodatkowo nie ma ubezpieczenia OC, oświetlenia. Proszę o interwencje w tym temacie. Odcinek jest nieprzejezdny niezależnie od ruchu, bo nie da się wyprzedzić ze względu na podwójną ciągłą..... MASAKRA !!!!!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    20
    16
    inż.(2026-08-05)
  • @inż. - Jeśli jest to dla ciebie problem, to oddaj proszę prawo jazdy i pokonuj ten odcinek tramwajem. Rower ma prawo jechać ulicą, gdy nie ma ścieżki. Tak samo będziesz narzekał, jak spotkasz ciągnik, kombajn albo furmankę z koniem, których nie będziesz umiał wyprzedzić?
  • @inż. - Tu już lepiej nie zaczynaj tylko kończ od razu !
  • @wtf - Dzień dobry osobo. Czy porusza się osoba drogą DW503 na odcinku, o którym wspominałem?. Mam oddać prawo jazdy z powodu, że musze jechać za rowerem 16 km/h przez odcinek 1.5 km? Spowalniając przy tym, jedną z głównych dróg z sporym ruchem, czyli zgodnie z prawem. A czy Osoba nie wpadła może na to, że droga na tym odcinku nie nadaje się do ruchu 16 km/h i rower jest pojazdem w myśl prawa o ruchu drogowym, czyli zgodnie z Art.19 ust.2 pkt 1 ustawy - o ruchu drogowym, cytuje "Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym" Skoro rower jest Pojazdem więc przepis również obowiązuje Rower. Ponadto nadmienię, że jak jest korek, to Pojazd (rower) wjeżdża na chodnik bo już nie opłaca mu się być Pojazdem i legalnie jeździć a w tym przypadku, grzecznie czekać na jezdni/drodze. Także osoba, do której kieruje ten przydługi i nudnawy wywód i tak tego nie zrozumie, bo jest byleby w kontrze.
  • @inż. - W jaki sposób wolniejszy rower utrudnia ci jazdę? Też jedź 16 km/h, w czym problem? Skoro jest spory ruch i tylko ty narzekasz, to może z tobą coś jest nie tak, a nie z rowerzystami? Poza tym rowerzysta ma prawo korzystać z chodnika, jeśli dozwolona prędkość na jezdni przekracza 50 km/h. Jeśli jest korek, a dopuszczalna prędkość to 70 km/h, to rowerzysta może sobie jechać chodnikiem obok. Ty naprawdę masz prawo jazdy? A może rowerek ci przeszkadza, bo się boisz, że cię policja kiedyś złapie podczas jazdy i postanowi skontrolować?
  • @inż. - Szanowna Osobo, jazda w ruchu miejskim wiąże się z różnego rodzaju niedogodnościami, raz jest to rower na browarnej, innym razem autobus na Piłsudskiego z przystankiem bez zatoczki albo roboty na saperów, czy karetka na sygnale albo zablokowane skrzyżowanie przy regal park. Jeszcze raz powtarzam, jeśli masz z tym problem to po prostu nie jeździj. Niejeden kierowca jeździ wolniej od roweru albo uczy się dopiero i boi się jeszcze jeździć i co, też chcesz mu zakazać jazdy, bo jedzie wolniej niż ty byś chciał? Nie mam ochoty tłumaczyć oczywistych faktów.
  • @inż. - No i jeszcze dla podbicia narracji wypominasz brak OC i oświetlenia, otóż oświetlenie jest obowiązkowe w rowerze, tak jak i dzwonek, za brak których można dostać mandat. A OC ? No cóż, nie jest obowiązkowe i tyle. Ja też mogę zażyczyć sobie, żeby kierowcy po 65 roku życia przechodzili obowiązkowe coroczne badania lekarskie i motoryczne. Jeśli ktoś jest sprawny i zdrowy nie ma czego się bać, a reszta musi się pogodzić z faktem że może już naszedł czas na rezygnację z samochodu.
  • @inż. - masakra!!!!!
  • @inż. - rowerzyści czesto są teraz kierowcami, i mają OC
    0
    0
    oc_dealer(2026-08-06)
  • @wtf - Zaraz wam podpowiadam. Ja mówię o konkretnym odcinku. Wy zabieracie mi prawo jazdy i wsadzacie do komunikacji miejskiej w której też będę jechał na tym odcinku za rowerem 16 km/h tylko siedząc w autobusie, bo każdy jest na prawie. Tak mi poprawiacie humor, swoimi argumentami, że w sumie nie za bardzo łapie o co wam chodzi.
  • @oc_dealer - Osobo proszę zapoznaj się: OC komunikacyjne jest przypisane do posiadacza pojazdu mechanicznego i obejmuje szkody wyrządzone w związku z ruchem tego pojazdu (art.34 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych). Obowiązek posiadania takiego OC nie dotyczy rowerów, ponieważ rower nie jest pojazdem mechanicznym w rozumieniu tej ustawy. Jeżeli rowerzysta wyrządzi szkodę, np. uszkodzi samochód, a nie posiada dobrowolnego OC w życiu prywatnym, poszkodowany może dochodzić odszkodowania bezpośrednio od sprawcy na drodze cywilnej.
  • @wtf - Powtarzasz argumenty, które sam sobie obaliłeś dwa posty wcześniej. Najpierw piszesz, że mam ‘nie jeździć’, jeśli mi to przeszkadza, czyli sugerujesz, że problem leży po stronie kierowcy. Trzy posty później porównujesz to do karetki na sygnale i robót drogowych, czyli jednak przyznajesz, że to utrudnienie w ruchu, a nie mój kaprys. Wybierz jedną wersję. Fakty pozostają te same, niezależnie od tego, ile razy je zignorujesz: art.24 ust.2 PoRD + znak P-4 zabraniają wyprzedzania, jeśli nie da się zachować 1 m i nie najechać na linię. To nie opinia, nie ‘nastawienie’, tylko przepis, którego nie zmienisz przez porównanie do karetki. A cytat o chodniku przy > 50 km/h w mieście z limitem 50 to było zwyczajnie nietrafione, tego też nikt nie skomentował, bo nie da się. Nie musisz się zgadzać, że to problem, ale skoro nie masz kontrargumentu merytorycznego, a tylko kolejne analogie, które sam sobie przeczą, to chyba jasne, kto tu ‘nie ma ochoty tłumaczyć oczywistych faktów’, bo ich nie ma
  • @wtf - Ty już się powinieneś poddać badaniom - w Twoim przypadku to wskazane, a tak na marginesie, starsi kierowcy nie są grupa największego ryzyka. Sprawdź. :)
    0
    1
    Roewrzysta/kierowca/pieszy(2026-08-07)
Reklama