
Głównie na drewnie bzu czarnego, ale i na drzewach liściastych. Owocniki tego grzyba pojawiają się przez cały rok, nawet zimą. Przyrodnicy podkreślają, że można go spotkać na wszystkich kontynentach, w Azji ceniony jest m.in. jako środek na hemoroidy. Uszak bzowy obecny jest także na terenach wokół Elbląga, m.in. na Wysoczyźnie Elbląskiej.
Jak wyjaśnia Jadwiga Kuczyńska z Nadleśnictwa Strzebielino grzyb ten nazywany jest uchem bzowym, grzybem brzozowym, uszakiem judaszowym, uchem judaszowym.
"Jest gatunkiem kosmopolitycznym – spotkać go można na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy, gdzie jak wiadomo brakuje drzew i krzewów a w szczególności bzu czarnego. Spotkać go można przez cały rok" – tłumaczy w swoim artykule "A może wybierzemy się na grzyby?", umieszczonym na stronie Nadleśnictwa Strzebielino.
Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg dodaje, że owocniki tego grzyba osiągą wielkość do 10 cm.
- Są one chrząstkowate, mają kszałt małżowiny usznej. Są koloru brązowego, a nawet czarnego – opowiada leśnik.
Uszak bzowy jest jadalny, nie ma jednak ani charakterystycznego smaku, ani zapachu.
"Doceniany jest jednak ze względu na swoją konsystencję – świetnie sprawdza się jako dodatek do dań kuchni orientalnej. Grzyb ten posiada również właściwości lecznicze, które przede wszystkim są doceniane w kulturze Dalekiego Wschodu" – czytamy na portalu ekologia.pl. - "Posiada między innymi właściwości wzmacniające układ odpornościowy. Grzyby stosuje się do leczenia przeziębień, bólów, hemoroidów. Profilaktycznie stosuje się je do przeciwdziałania skrzepom, kruchości naczyń oraz nadciśnieniu".
"Jest gatunkiem kosmopolitycznym – spotkać go można na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy, gdzie jak wiadomo brakuje drzew i krzewów a w szczególności bzu czarnego. Spotkać go można przez cały rok" – tłumaczy w swoim artykule "A może wybierzemy się na grzyby?", umieszczonym na stronie Nadleśnictwa Strzebielino.
Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg dodaje, że owocniki tego grzyba osiągą wielkość do 10 cm.
- Są one chrząstkowate, mają kszałt małżowiny usznej. Są koloru brązowego, a nawet czarnego – opowiada leśnik.
Uszak bzowy jest jadalny, nie ma jednak ani charakterystycznego smaku, ani zapachu.
"Doceniany jest jednak ze względu na swoją konsystencję – świetnie sprawdza się jako dodatek do dań kuchni orientalnej. Grzyb ten posiada również właściwości lecznicze, które przede wszystkim są doceniane w kulturze Dalekiego Wschodu" – czytamy na portalu ekologia.pl. - "Posiada między innymi właściwości wzmacniające układ odpornościowy. Grzyby stosuje się do leczenia przeziębień, bólów, hemoroidów. Profilaktycznie stosuje się je do przeciwdziałania skrzepom, kruchości naczyń oraz nadciśnieniu".
mw