UWAGA!

Wygrała „Kontrowersyjna tradycja”

 Elbląg, Były emocje, było gorąco!
Były emocje, było gorąco! (fot. Anna Dembińska)

W szkolnej kuchni Zespołu Szkół Gospodarczych było dziś (21 lutego) bardzo gorąco. I to nie tylko za sprawą rozgrzanych na kuchenkach patelni. W powietrzu unosiły się ogromne emocje, bowiem uczniowie szkoły walczyli tam o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Zobacz fotoreportaż.

Stawka jest dosyć wysoka. Zwycięski zespół będzie reprezentował placówkę podczas XIX finału Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego w Olsztynie, który zaplanowano 3 kwietnia. W cele konkursu wpisuje się propagowanie sztuki kulinarnej, popularyzacja i promowanie potraw regionalnych i doskonalenie praktycznych umiejętności. - To już dziewiętnasta edycja konkursu – mówi współorganizatorka szkolnego etapu, Marta Skolimowska – Kulma. - W tym roku tematem są potrawy z ryb słodkowodnych dotyczące kuchni polskiej, inspirowane przepisami Stanisława Czernieckiego. Wyjątkowo młodzież pracuje w parach, a nie indywidualnie. W skład jury wchodzą m.in. osoby będące właścicielami lub pracownikami restauracji specjalizujących się w potrawach rybnych. W tym roku w konkursie bierze udział zarówno młodzież klas czwartych, która już za chwilę będzie poszukiwać miejsc pracy na rynku, jak i drugich, która wciąż się uczy i poszukuje. To wspaniałe, że nie boi się podjąć tego zadania, próbuje swoich sił i pokazuje się potencjalnym pracodawcom z jak najlepszej strony.
       Konkursowe menu, którego pomysłodawcą byli oczywiście uczniowie, zapowiadało się bardzo smakowicie: - Przygotowujemy pstrąga smażonego na maśle z ziołami oraz risotto miętowo-agrestowe – mówi z przejęciem Dawid z IV C. - By unowocześnić trochę potrawę dodaliśmy kandyzowane pomidory, do tego zrobiliśmy sałatkę z rukoli z sosem balsamicznym. Zobaczymy, jaki będzie efekt.
       Gotowanie do wielka pasja Dawida i sposób na życie. Jak zdradza, od kilku już lat próbuje swoich sił w tym fachu i wciąż się dokształca.
       - My z kolei przygotowujemy szczupaka w sosie z ogórków kiszonych w towarzystwie konfitury z czerwonej cebuli oraz garni z warzyw podawane z gryczanym pierożkiem – zdradza Filip z IV C. - Inspirowaliśmy się staropolską kuchnią i próbowaliśmy wykorzystać dużo składników z tamtych czasów.
       Gotujący mężczyzna to prawdziwy skarb. Aż miło popatrzeć. – Tak, czasy się zmieniają – śmieje się Filip.
       Klaudia i Angelika z klasy drugiej zrobiły pstrąga w sosie chrzanowym z ziemniakami puree: – Właśnie jury degustowało naszą potrawę – mówią. - Trochę nas skrytykowało, ale za bardzo się nie przejmujemy. Zarzutem było to, że niepotrzebnie wykorzystałyśmy mąkę do ryb. Plusem, że ryba była chrupiąca.
       Szkoła ma już na swoim koncie kilka wygranych w poprzednich edycjach konkursu. W tym roku podczas finału w Olsztynie będzie miała godnych reprezentantów w osobach: Przemysława Zwańskiego i Macieja Czupryńskiego z II B, gdyż to oni zostali zwycięzcami szkolnego etapu. Zwycięzcom gratulujemy. Przemek i Maciek wykonali potrawę o tajemniczym tytule „Kontrowersyjna tradycja”. Drugie miejsce zajęli Edyta Wituk z III C i Dawid Bogdan z IVA, trzecie: Dawid Rękas i Dariusz Szczepłocki z IV C.
      
dk

Najnowsze artykuły w dziale Wiadomości

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama