UWAGA!

----

Największy zastrzyk techniki w historii handlu i gastronomii

Pierwsze półrocze br. było szczególnie pomyślne, jeśli idzie o zaopatrzenie handlu i gastronomii w nowoczesne maszyny i urządzenia - czytamy w Dzienniku Bałtyckim z 15 sierpnia 1961 roku.

Dostawy tych agregatów w pierwszych 6 miesiącach br. były nie tylko największe z dotychczasowych, lecz także po raz pierwszy zostały wykonane z wysoką nadwyżką. Jak podaje Centralny Zarząd Zaopatrzenia Handlu, w pierwszym półroczu br. przedsiębiorstwom handlowym i gastronomicznym dostarczono maszyn, urządzeń, agregatów i mebli typowych ogólnej wartości 160 mln zł, przekraczając ustalony plan blisko o 50 procent. Dla porównania warto podać, że w samym tylko czerwcu zaopatrzono gastronomię i handel w maszyny i urządzenia wartości 30 mln zł, a więc za tyle, ile w całym roku 1957!
       Należy podkreślić szczególnie znaczenie dostaw urządzeń chłodniczych - m.in. 1400 szaf chłodnych, 300 lad chłodnych samoobsługowych, 900 lad chłodniczych sklepowych i gastronomicznych , 200 lad chłodniczych na temperatury minusowe i ponad 100 bemarów chłodniczych. Ponadto handel otrzymał ponad 100 maszyn do wyrobu lodów, 250 saturatorów do sprzedaży wody sodowej , urządzenia i naczynia kuchenne wartości 25 mln zł oraz tej samej wartości meble typowe - dla sklepów samoobsługowych i preselekcyjnych.
      

Najnowsze artykuły w dziale Dawno temu

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama