
Trwające od dłuższego czasu starania o uruchomienie na terenie zakładów stołówki pracowniczej, uwieńczone zostały powodzeniem - czytamy w Głosie Elbląga z 6 października 1965 roku.
Przeprowadzono szereg robót w budynku , w którym mieścić się będzie stołówka. Zakończone zostały rozmowy z dyrekcją Elbląskich Zakładów Gastronomicznych, które przejmą kuchnię, zakupiono niezbędne wyposażenie.
Stołówka wydawać będzie ok. 600 posiłków dziennie po przystępnej cenie, przy czym najdroższy obiad będzie kosztować 13.10 zł. W cenę obiadu wkalkulowano tylko koszt masy towarowej i płacę personelu, inne koszty związane z prowadzeniem stołówki jak np. transport, oświetlenie, opał itp. pokrywa zakład. Stołówka będzie prowadzona systemem samoobsługowym a obiady wydawać się będzie w godzinach od 13 do 14 dla II zmiany, oraz od godz. 14 do 15 dla I zamiany pracowników. Niezależnie od konsumpcji na miejscu, będą też posiłki na wynos - w takim przypadku - trzeba zamówić obiad dzień wcześniej. W dalszej części przewiduje się wydawanie śniadań, ale ta sprawa uzależniona jest od liczby chętnych. Uruchomienie stołówki nastąpi z dniem 1 grudnia br.
Stołówka wydawać będzie ok. 600 posiłków dziennie po przystępnej cenie, przy czym najdroższy obiad będzie kosztować 13.10 zł. W cenę obiadu wkalkulowano tylko koszt masy towarowej i płacę personelu, inne koszty związane z prowadzeniem stołówki jak np. transport, oświetlenie, opał itp. pokrywa zakład. Stołówka będzie prowadzona systemem samoobsługowym a obiady wydawać się będzie w godzinach od 13 do 14 dla II zmiany, oraz od godz. 14 do 15 dla I zamiany pracowników. Niezależnie od konsumpcji na miejscu, będą też posiłki na wynos - w takim przypadku - trzeba zamówić obiad dzień wcześniej. W dalszej części przewiduje się wydawanie śniadań, ale ta sprawa uzależniona jest od liczby chętnych. Uruchomienie stołówki nastąpi z dniem 1 grudnia br.
(jk)