UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

IH wśród ryb

Delegatura Inspekcji Handlowej w Elblągu przeprowadziła kontrole jakości ryb i przetworów rybnych. Nieświeżych produktów nie stwierdzono, jednak nie zawsze były one bez wad.

Kontrolowano cztery placówki detaliczne i jedną hurtownię. Prawidłowość oznakowania zbadano w 84 partiach przetworów rybnych i ryb o wartości 14,8 tys. zł, nie kwestionując żadnej z nich.
     Nie stwierdzono oferowania do sprzedaży przetworów rybnych i ryb po przekroczeniu ich terminów przydatności do spożycia i dat minimalnej trwałości.
     Do badań w laboratorium kontrolno-analitycznym pobrano próby z siedmiu partii przetworów rybnych o wartości 301 zł. Zakwestionowano jakość czterech partii zł ze względu m.in. na niższą od deklarowanej masę ryby, niższą zawartość tłuszczu, wady organoleptyczne oraz zawartość substancji, których producent nie deklarował w składzie przetworów rybnych (aspartam oraz kwas sorbowy i jego sole).
     W związku z ujawnieniem niewłaściwej jakości przetworów rybnych do ich producentów skierowano wystąpienia pokontrolne z wnioskami o wyeliminowanie stwierdzonych nieprawidłowości. Ponadto informacje o niewłaściwej jakości kontrolowanych przetworów rybnych skierowano do właściwych terytorialnie Wojewódzkich Inspektoratów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Radosław Rzepecki - IH Elbląg
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...
A moim zdaniem... (od najstarszych opinii)
  • Szanowny Panie Redaktorze: 1. Czy w handlu badano ryby z Zalewu Wislanego. 2.Jeżeli tak to, czy badano na występowanie rtęci w ciele ryb. 3. Jeżeli tak to czy można te badania opublikować w internecie. Sprawa jest bardzo ważna ze względu na występowanie znacznych ilości rtęci w Zatoce Elbląskiej. Badania rtęci w Zatoce Elbląskiej zamieszczone na stronie internetowej rafzen.pl Jerzy Kulas
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Jerzy Kulas(2007-07-26)
  • Szanowny Pan Redaktor Radosław Rzepecki, publicznie postawione zostało pytanie, czy ryby z Zalewu Wiślanego zawierają nadmiar rtęci. Odpowiedzi na to pytanie czekają wędkarze, rybacy i lokalna społeczność. Oczekujemy odpowiedzi.Jerzy Kulas
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Jerzy Kulas(2007-07-28)
  • W odpowiedzi na Pana pytanie informuje, że zawartość rtęci w rybach nie jest badana gdyż na podstawie art. 3 ust. 1 pkt 2 w związku z ust. 2 ustawy z dnia 15.12.2000 r. o Inspekcji Handlowej (Dz. U. Nr 4 poz. 25 z późn. zm.) kontrola jakości zdrowotnej środków spożywczych jest wyłączona z kompetencji Inspekcji Handlowej.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Radosław Rzepecki(2007-08-01)
Reklama