Delegatura Inspekcji Handlowej w Elblągu przeprowadziła kontrole jakości ryb i przetworów rybnych. Nieświeżych produktów nie stwierdzono, jednak nie zawsze były one bez wad.
Kontrolowano cztery placówki detaliczne i jedną hurtownię. Prawidłowość oznakowania zbadano w 84 partiach przetworów rybnych i ryb o wartości 14,8 tys. zł, nie kwestionując żadnej z nich.
Nie stwierdzono oferowania do sprzedaży przetworów rybnych i ryb po przekroczeniu ich terminów przydatności do spożycia i dat minimalnej trwałości.
Do badań w laboratorium kontrolno-analitycznym pobrano próby z siedmiu partii przetworów rybnych o wartości 301 zł. Zakwestionowano jakość czterech partii zł ze względu m.in. na niższą od deklarowanej masę ryby, niższą zawartość tłuszczu, wady organoleptyczne oraz zawartość substancji, których producent nie deklarował w składzie przetworów rybnych (aspartam oraz kwas sorbowy i jego sole).
W związku z ujawnieniem niewłaściwej jakości przetworów rybnych do ich producentów skierowano wystąpienia pokontrolne z wnioskami o wyeliminowanie stwierdzonych nieprawidłowości. Ponadto informacje o niewłaściwej jakości kontrolowanych przetworów rybnych skierowano do właściwych terytorialnie Wojewódzkich Inspektoratów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Nie stwierdzono oferowania do sprzedaży przetworów rybnych i ryb po przekroczeniu ich terminów przydatności do spożycia i dat minimalnej trwałości.
Do badań w laboratorium kontrolno-analitycznym pobrano próby z siedmiu partii przetworów rybnych o wartości 301 zł. Zakwestionowano jakość czterech partii zł ze względu m.in. na niższą od deklarowanej masę ryby, niższą zawartość tłuszczu, wady organoleptyczne oraz zawartość substancji, których producent nie deklarował w składzie przetworów rybnych (aspartam oraz kwas sorbowy i jego sole).
W związku z ujawnieniem niewłaściwej jakości przetworów rybnych do ich producentów skierowano wystąpienia pokontrolne z wnioskami o wyeliminowanie stwierdzonych nieprawidłowości. Ponadto informacje o niewłaściwej jakości kontrolowanych przetworów rybnych skierowano do właściwych terytorialnie Wojewódzkich Inspektoratów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Radosław Rzepecki - IH Elbląg