
Tęsknicie za tradycyjnymi, coraz rzadziej spotykanymi i odchodzącymi w niepamięć smakami kiełbas, ryb, nabiału, chleba bez ulepszaczy, które jadało się w dzieciństwie? Za żywnością wykonaną według starych i sprawdzonych receptur? Chcielibyście, aby Wasi najbliżsi jedli zdrową, niskoprzetworzoną żywność pochodzącą od regionalnych producentów i hodowców? Już wkrótce na Tradycyjnym Kiermasu* Smaków Warmii i Mazur zaspokoicie te potrzeby.
Założona w 2012 roku Regionalna Izba Gospodarcza Żywności Naturalnej i Tradycyjnej, zrzeszająca ponad 60 przedstawicieli sektora żywności naturalnej i tradycyjnej w partnerstwie z Hotelem Arbiter w każdą pierwszą i trzecią niedzielę miesiąca, w godzinach 9 – 14 organizować będzie w Elblągu cykliczną imprezę pod nazwą Tradycyjny Kiermas Smaków Warmii i Mazur.
Ideą Kiermasu jest stworzenie na terenie województwa warmińsko-mazurskiego działających przez cały rok stałych miejsc dostępu do regionalnych produktów żywności naturalnej, tradycyjnej oraz dostępu do bezpośredniej informacji o nich.
Na straganach dostępny będzie (z możliwością degustacji) szeroki wybór wędlin, ryb, serów zagrodowych, pieczywa, przetworów mącznych i wypieków cukierniczych oraz miodów. A wszystko to w atmosferze kultywowania tradycji kulinarnych naszego regionu i promowania lokalnie wyprodukowanej, naturalnej żywności.
Impreza, w zależności od warunków pogodowych, odbywać się będzie w Atrium Hotelu Arbiter lub na zewnątrz hotelu. Na inaugurację Kiermasu zapraszamy w najbliższą niedzielę 28 kwietnia o godz. 9.
Ponadto restauracja hotelowa serwować będzie potrawy Premium, do których przygotowania wykorzystywane będą surowce oraz produktu lokalne i regionalne. Organizatorzy zamierzają też stworzyć na terenie restauracji stały dostęp do produktów regionalnych - tzw. Koszyk produktów z Warmii i Mazur dla odwiedzających i gości hotelowych.
Z kolei 11 maja Kiermas odbędzie się w Olsztynie na targowisku miejskim przy ul. Grunwaldzkiej. Na pięciu zakupionych tu przez Izbę straganach, w każdą sobotę miesiąca, w godzinach 6 – 14, oferowany będzie pełen asortymentem produktów regionalnych członków Izby i sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla.
Zapraszamy mieszkańców Elbląga i okolic do naszych straganów i punktu informacyjnego.
*Kiermas – uroczystość odpustowa na Warmii. Na kiermas zjeżdżali krewni i znajomi z okolicy. Po nabożeństwie udawali się na biesiadę. Spotkania były okazją do wymiany poglądów i jednoczyły społeczność warmińską wokół tradycyjnych zwyczajów. Kiermasy były zaczynem tradycji warmińskiej i sprzyjały zachowaniu obyczajów przodków.
Ideą Kiermasu jest stworzenie na terenie województwa warmińsko-mazurskiego działających przez cały rok stałych miejsc dostępu do regionalnych produktów żywności naturalnej, tradycyjnej oraz dostępu do bezpośredniej informacji o nich.
Na straganach dostępny będzie (z możliwością degustacji) szeroki wybór wędlin, ryb, serów zagrodowych, pieczywa, przetworów mącznych i wypieków cukierniczych oraz miodów. A wszystko to w atmosferze kultywowania tradycji kulinarnych naszego regionu i promowania lokalnie wyprodukowanej, naturalnej żywności.
Impreza, w zależności od warunków pogodowych, odbywać się będzie w Atrium Hotelu Arbiter lub na zewnątrz hotelu. Na inaugurację Kiermasu zapraszamy w najbliższą niedzielę 28 kwietnia o godz. 9.
Ponadto restauracja hotelowa serwować będzie potrawy Premium, do których przygotowania wykorzystywane będą surowce oraz produktu lokalne i regionalne. Organizatorzy zamierzają też stworzyć na terenie restauracji stały dostęp do produktów regionalnych - tzw. Koszyk produktów z Warmii i Mazur dla odwiedzających i gości hotelowych.
Z kolei 11 maja Kiermas odbędzie się w Olsztynie na targowisku miejskim przy ul. Grunwaldzkiej. Na pięciu zakupionych tu przez Izbę straganach, w każdą sobotę miesiąca, w godzinach 6 – 14, oferowany będzie pełen asortymentem produktów regionalnych członków Izby i sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla.
Zapraszamy mieszkańców Elbląga i okolic do naszych straganów i punktu informacyjnego.
*Kiermas – uroczystość odpustowa na Warmii. Na kiermas zjeżdżali krewni i znajomi z okolicy. Po nabożeństwie udawali się na biesiadę. Spotkania były okazją do wymiany poglądów i jednoczyły społeczność warmińską wokół tradycyjnych zwyczajów. Kiermasy były zaczynem tradycji warmińskiej i sprzyjały zachowaniu obyczajów przodków.
Tradycyjny Kiermas Smaków Warmii i Mazur objęty jest patronatem medialnym Elbląskiej Gazety Internetowej portEl.pl