Jutro (1 lipca) o godz. 13 w Urzędzie Marszałkowskim w Olsztynie odbędzie się uroczystość wręczenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Suszu, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku oraz Elbląskiej Spółdzielni Mleczarskiej (Zakład Produkcyjny w Młynarach) certyfikatów wspólnego znaku towarowego gwarancyjnego „Jakość Tradycja”.
„Jakość Tradycja” jest to krajowy, certyfikowany system jakości, stworzony przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy ze Związkiem Województw RP. Służy wyróżnianiu produktów żywnościowych wysokiej jakości, zwłaszcza produktów tradycyjnych.
Certyfikat znaku „Jakość Tradycja” otrzymują jako pierwsze w województwie warmińsko-mazurskim i jako drugie w kraju - po trzech mleczarniach z województwa wielkopolskiego:
Elbląska Spółdzielnia Mleczarska - Zakład Produkcyjny w Młynarach na produkty:
- „Ser twarogowy naturalny z Warmii Mazur i Powiśla”
- „Masło naturalne z Warmii Mazur i Powiśla”
- „Ser naturalny Salami Królewieckie z Warmii Mazur i Powiśla”
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku na produkty:
- „Ser twarogowy naturalny z Warmii Mazur i Powiśla”
- „Masło naturalne z Warmii Mazur i Powiśla”
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Suszu za produkty:
- „Ser twarogowy naturalny z Warmii Mazur i Powiśla”
- „Masło naturalne z Warmii Mazur i Powiśla”.
Natomiast siedem przedsiębiorstw otrzyma certyfikaty i logo sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Są to:
- Piekarnia „Jaskółka” z Krokowa koło Jezioran
- PPHU „Piekarnia Staropolska” z Olsztyna
- Piekarnia „Delicja” z Pieniężna
- Piekarnia „Bogdanka” Izabeli i Jarosława Bogdanowiczów z Elbląga
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego Józefa Malinowskiego z Rybna
- Wytwórnia wędlin Wiesława Dreszlera z Nowego Miasta Lubawskiego
- Gospodarstwo Agroturystyczne i Ekofarma Vitalis z Zastawna.
- Województwo Warmińsko-Mazurskie jest pierwszym polskim regionem, który przystąpił do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego - podkreśla Jacek Protas, marszałek województwa. - Do sieci należy 20 regionów z ośmiu państw europejskich: Szwecji, Danii, Norwegii, Finlandii, Niemiec, Litwy, Łotwy, Hiszpanii i Polski. Pięć polskich regionów: Zachodniopomorskie, Pomorskie, Opolskie, Mazowieckie i Wielkopolskie, przystąpiły do sieci jako regiony kandydujące. W dobie globalizacji coraz częściej poszukuje się tego, co jest oryginalne i niepowtarzalne. Dzięki zachowaniu i kultywowaniu własnego dziedzictwa kulinarnego każdy region w Europie zapewnia mieszkańcom i turystom wrażenia, z jakimi nie można się zetknąć gdzie indziej. W ten sposób dziedzictwo kulinarne, obecne w ofercie gastronomicznej danego regionu, daje olbrzymie możliwości wykorzystania go w rozwoju turystyki.
Do sieci „Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle”, łącznie z przyjętymi jutro przedsiębiorcami, należy 68 firm.
Certyfikat znaku „Jakość Tradycja” otrzymują jako pierwsze w województwie warmińsko-mazurskim i jako drugie w kraju - po trzech mleczarniach z województwa wielkopolskiego:
Elbląska Spółdzielnia Mleczarska - Zakład Produkcyjny w Młynarach na produkty:
- „Ser twarogowy naturalny z Warmii Mazur i Powiśla”
- „Masło naturalne z Warmii Mazur i Powiśla”
- „Ser naturalny Salami Królewieckie z Warmii Mazur i Powiśla”
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku na produkty:
- „Ser twarogowy naturalny z Warmii Mazur i Powiśla”
- „Masło naturalne z Warmii Mazur i Powiśla”
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Suszu za produkty:
- „Ser twarogowy naturalny z Warmii Mazur i Powiśla”
- „Masło naturalne z Warmii Mazur i Powiśla”.
Natomiast siedem przedsiębiorstw otrzyma certyfikaty i logo sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Są to:
- Piekarnia „Jaskółka” z Krokowa koło Jezioran
- PPHU „Piekarnia Staropolska” z Olsztyna
- Piekarnia „Delicja” z Pieniężna
- Piekarnia „Bogdanka” Izabeli i Jarosława Bogdanowiczów z Elbląga
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego Józefa Malinowskiego z Rybna
- Wytwórnia wędlin Wiesława Dreszlera z Nowego Miasta Lubawskiego
- Gospodarstwo Agroturystyczne i Ekofarma Vitalis z Zastawna.
- Województwo Warmińsko-Mazurskie jest pierwszym polskim regionem, który przystąpił do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego - podkreśla Jacek Protas, marszałek województwa. - Do sieci należy 20 regionów z ośmiu państw europejskich: Szwecji, Danii, Norwegii, Finlandii, Niemiec, Litwy, Łotwy, Hiszpanii i Polski. Pięć polskich regionów: Zachodniopomorskie, Pomorskie, Opolskie, Mazowieckie i Wielkopolskie, przystąpiły do sieci jako regiony kandydujące. W dobie globalizacji coraz częściej poszukuje się tego, co jest oryginalne i niepowtarzalne. Dzięki zachowaniu i kultywowaniu własnego dziedzictwa kulinarnego każdy region w Europie zapewnia mieszkańcom i turystom wrażenia, z jakimi nie można się zetknąć gdzie indziej. W ten sposób dziedzictwo kulinarne, obecne w ofercie gastronomicznej danego regionu, daje olbrzymie możliwości wykorzystania go w rozwoju turystyki.
Do sieci „Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle”, łącznie z przyjętymi jutro przedsiębiorcami, należy 68 firm.
oprac. PD