UWAGA!

Wspólny pomysł na rozwój tradycyjnej żywności i rolnictwa

Marszałkowie trzech województw kujawsko-pomorskiego, pomorskiego i warmińsko-mazurskiego podpiszą w poniedziałek (5 sierpnia) porozumienie o współpracy w zakresie rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki.

Regiony dzięki wspólnemu działaniu chcą w przyszłości pozyskiwać środki unijne na badania naukowe, edukację i promocję oraz kolejne inwestycje w tych branżach gospodarki.
       Wszystkie trzy województwa to regiony członkowskie Europejskiej Sieci Regionalnej Dziedzictwa Kulinarnego, którą wyróżnia żywność o charakterze lokalnym i tradycyjnym, bazująca na lokalnych surowcach, a ze względu na warunki geograficzno-przyrodnicze przedsiębiorców i rolników łączą podobne zasady uprawy roślin, hodowli zwierząt oraz przetwórstwa żywności.
       Celem porozumienia jest także podjęcie wspólnych działań dotyczące budowy sieci lokalnych targowisk, zwiększenia oferty branży gastronomicznej, rozwoju agroturystyki i promocja sieci miast dobrego życia Cittaslow .
      
Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

Najnowsze artykuły w dziale Gospodarka

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • do wyprodukowania tradycyjnej żywności nie są potrzebne badania naukowe, edukacja ani promocja tylko: pole, kunie, proste maszyny rolnicze i chęć do roboty, no i ludzie z miasta z kasą którzy taką żywność kupią za takie pieniądze żeby rolnikowi się opłaciło. Hero.
Reklama