UWAGA!

Znamy wyniki konkursu pod hasłem „Twój pomysł na ścianę Ogrodów”

2014-08-06
07:00
 
Oto zwycięski projekt.
Oto zwycięski projekt.

Ideą konkursu było przedstawienie pomysłu aranżacji ściany o powierzchni około 230 m2 oddzielającej obecną od nowo budowanej części Centrum Handlowego Ogrody w Elblągu. Jury konkursowe oceniło oryginalność pomysłu, wykonalność oraz pomysłowość autora. W konkursie zwyciężyła praca Pana Marcina Kasprowicza z Elbląga.

Poniżej prezentujemy zwycięski projekt oraz zaproponowaną przez zwycięzcę w formie opisowej koncepcję zagospodarowania ściany.
      
      
Odrealnienie
      

       Przedmiotem opracowania było zagospodarowanie przestrzeni wewnętrznej ściany w Centrum Handlowym "Ogrody" przeznaczonej na cele dekoratorsko-ekspozycyjne. Ideą projektu było przywołanie trójwymiarowego obrazu ogrodu nawiązującego do nazwy Centrum.
       W tym celu został zastosowany system ogrodów wertykalnych, który jest przede wszystkim rodzajem sztuki podkreślającym reprezentacyjny charakter przestrzeni. Zestawienie faktur, kolorów i gęstości roślin może kojarzyć się z klasycznym malarstwem. Nie jest to bowiem, jedynie płaska zielona powierzchnia, ale artystyczna forma harmonii koloru i kształtu przywołująca obraz rzeczywistego ogrodu. Odpowiednio dobrane gatunki roślin do złudzenia mogą przypominać realną rabatę. Przez zielone powierzchnie biegnie kręta nawierzchnia obrazująca ogrodową ścieżkę. Drewniany szlak przypomina molo, co podkreśla związek miasta z rzeką Elbląg, oraz całym Pomorzem. Na wspominanej nawierzchni została usytuowana ławka i latarnia co w zestawieniu z wertykalnym układem kompozycji odrealnia oglądany obraz. Zabieg ten wywołuje złudzenie załamania perspektywy. Realnie wyglądający ogród znajdujący się na ścianie z całą pewnością nie pozostanie obojętny klientom Centrum Handlowego. Miejsce to zapadnie wszystkim w pamięci i stanie się rozpoznawalnym symbolem Ogrodów. Nastrój kompozycji zbuduje oświetlenie w postaci paska LED-owego biegnącego pod krawędzią drewnianego podestu oraz świecąca latarnia akcentująca najważniejszy punkt kompozycji tj. ławkę.
       Kompozycja projektowanej ściany została wpisana w "złoty podział", który wyznaczył punkty (miejsca przecięcia niebieskich linii) dla najważniejszych elementów założenia. W miejscach tych znajduje się ławka z latarnią, oraz po przeciwnej stronie kompozycja z roślin imitująca ogrodową rabatę.
       Ławka i latarnia została zaprojektowana ze stali Cor-Ten co ma na celu podkreślenie tożsamości miejsca w którym znajduje się Centrum Handlowe (Elbląg to ośrodek przemysłu ciężkiego.)

 


       Zgodnie z regulaminem konkursu zwycięski projekt zagospodarowania wewnętrznej ściany w Centrum może zostać zrealizowany przez Centrum Ogrody, w pełni lub w części. Ponadto Centrum Ogrody zastrzega sobie prawo do niezrealizowania zwycięskiego projektu. Centrum Ogrody w porozumieniu z Organizatorem konkursu zastrzega sobie prawo do decydowania o ostatecznym wyglądzie ściany będącej przedmiotem projektów zgłoszonych w ramach konkursu.


       ------ Reklama -------
.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej