[ X ]
Nie ma wolnej prasy bez finansowego wsparcia reklamodawców. Wszystko co publikujemy poniżej dostajesz w zamian za oglądanie banerów.To chyba nie jest wygórowana cena? Może wyłącz więc AdBlocka?

UWAGA!

Zadbaj o swoją przyszłość. Idź na wybory!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Krzyżacy i wino w Bibliotece Elbląskiej

 
Elbląg, Krzyżacy i wino w Bibliotece Elbląskiej

Produkcja, dystrybucja i konsumpcja wina w państwie zakonu krzyżackiego w Prusach na przełomie XIV i XV – to temat książki Macieja Badowicza. Wiadomo, że bracia zakonni za kołnierz nie wylewali, ale skąd brali wino, które spożywali? Ile pili? Jak traktowano wino w średniowieczu? Rozmowę z autorem książki w piątek, 15 maja, o godz. 18 poprowadzi Radosław Kubus z Pracowni Regionalnej. Spotkanie online odbędzie się na profilu FB Biblioteki Elbląskiej.

Maciej Badowicz to absolwent historii na Uniwersytecie Gdańskim, obecnie doktorant w Instytucie Historii tegoż uniwersytetu. Jego zainteresowania badawcze koncentrują się na dziejach zakonu krzyżackiego w Prusach oraz historii wyżywienia. Jest autorem artykułów naukowych i popularnonaukowych w tym zakresie. Autor książki „Studium z dziejów wina w państwie zakonu krzyżackiego w Prusach ( XIV-XV w.). Produkcja – dystrybucja – konsumpcja”.

Radosław Kubus to specjalista ds. historii regionalnej w Bibliotece Elbląskiej, doktorant w Instytucie Historii Uniwersytetu Gdańskiego. Uczestnik i współorganizator konferencji naukowych. Autor publikacji historycznych dotyczących wybranych aspektów dziejów Pomorza. Swoje zainteresowania badawcze koncentruje wokół historii medycyny w epoce nowożytnej oraz dziejów prasy I połowy XIX wieku.

Rozmowa odbywa się w ramach Tygodnia Bibliotek. Tegoroczne hasło brzmi „Zasmakuj w bibliotece”. Będzie ją można obejrzeć na profilu facebookowym Biblioteki Elbląskiej.

Aleksandra Buła, Biblioteka Elbląska
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...
Reklama