
Kuchnia regionalna, to nie tylko przepisy, to również opowieść o zwyczajach i tradycjach związanych z jedzeniem, ceremoniałach towarzyszących spożywaniu posiłków, a także historia różnic między poszczególnymi warstwami społecznymi. Wykład o tradycjach polskiego stołu w czwartek, 8 sierpnia, o godz. 16.30 opowie dr Grażyna Nawrolska. Wstęp wolny.
Spotkania odbywają się w ramach projektu „Rozsmakuj się w tradycji”, skierowanego do seniorów i szerokiego grona odbiorców zainteresowanego kulinariami, zwyczajami i obyczajami zakorzenionymi w tradycji i kulturze polskiej. W letniej odsłonie projektu kucharze wraz z uczestnikami przygotowują lokalne potrawy charakterystyczne dla Żuław Wiślanych i Pomorza. Podczas warsztatów prowadzący opowiadają o dawnych przepisach i etapach przygotowania potraw, zwyczajach i tradycjach. Na najbliższym spotkaniu wykład o tradycjach polskiego stołu wygłosi dr Grażyna Nawrolska.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.
Więcej informacji:
Biblioteka Naukowa i Literacka
ul. św. Ducha 3-7
tel. (55) 625 60 12, (55) 625 60 17
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.
Więcej informacji:
Biblioteka Naukowa i Literacka
ul. św. Ducha 3-7
tel. (55) 625 60 12, (55) 625 60 17
Aleksandra Buła, Biblioteka Elbląska