UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Filet drobiowy z owocami

Elbląg, Filet drobiowy z owocami
(fot. rb)

Autorem przepisu jest Karolina Paga z Zespołu Szkół nr 2 w Mrągowie, uczestniczka konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.

Składniki na 6 porcji: 6 piersi z kurczaka, 250 g moreli nasączonych w białym winie, 250 g malin, 150 g jogurtu naturalnego, 200 g ugotowanego na sypko ryżu, sól, pieprz do smaku, 1 czerwona papryka, 1 puszka kukurydzy, 1 pęczek bazylii, 3 czubate łyżki cukru pudru, 1 pęczek natki pietruszki.
     Sposób przygotowania: Piersi przekroić tak, aby powstała kieszonka na nadzienie morelowe. Morele, które wcześniej były nasączone w białym winie, drobno pokroić i wypełnić kieszonki, aby można było je zamknąć. Następnie obtoczyć w mące. Piersi smażyć na rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru.
     Sos z malin: Usmażyć maliny na suchej „patelni”, dodać cukier puder i smażyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać wszystko do wysokiego naczynia, zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć pestek.
     Ryż: Do ugotowanego ryżu dodać pokrojoną drobną kosteczkę czerwoną paprykę, kukurydzę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić.
     Gotowe piersi wyłożyć na talerz, polać sosem. Potrawę podawać z ryżem.
     Smacznego.
oprac. mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...
Reklama