UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Jutro Tłusty Czwartek

Elbląg, Jutro Tłusty Czwartek
Fot. Anna Dembińska.

Ostatni czwartek karnawału to czas zabaw ostatkowych i obżarstwa pączkami, bez liczenia kalorii. Wszystkim życzymy smacznego, a tym, którzy lubią upichcić coś samodzielnie, proponujemy prosty przepis na chrusty domowe.

Pochodzenie zwyczaju spożywania w tłusty czwartek pączków, faworków i słodkich placuszków dokładnie nie jest znane, choć wiele wskazuje, że przysmaki te przywędrowały do nas z Wiednia w XVII-XVIII wieku.
      
       Chrusty domowe
       Przygotowanie: 30 minut
       Smażenie: 30 minut
       Składniki: 200 g mąki, 4-5 łyżek gęstej śmietany 18 procent, 3 żółtka, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka spirytusu, 500 g tłuszczu do smażenia (Planta, smalec lub olej), 1 cukier waniliowy, 100 g cukru pudru do posypania.
       Przygotowanie: Do przesianej mąki dodać śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia. Wymieszać składniki, ciasto zagnieść i rozwałkować partiami na cienkie placki. Ciasto kroić na paski 3x15 cm. Paski przekroić w środku na 5-6 cm i przewinąć, aby powstał faworek. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym. W rondlu lub na dużej patelni rozgrzać część tłuszczu. Wrzucić 1 faworek na próbę – jeśli szybko wypłynie i zarumieni się, można smażyć pozostałe przewracając na boki. Smażyć na Plancie, oleju lub innym tłuszczu. Usmażone wyjmować, odsączać na papierowych ręcznikach i posypywać cukrem pudrem.
      
      
mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...
A moim zdaniem... (od najstarszych opinii)
Reklama