Kwiaty wiosny dla zdrowia i urody (2)

Widzimy je na każdym kroku, kiedy wybierzemy się na spacer poza miasto, do Bażantarni lub na działkę, gdzie niekiedy denerwują nas jako zielsko. Nasze prababki według domowych receptur przygotowywały z nich napary, toniki i syropy. Obecnie także przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny przychylnym okiem spogląda na fiołki polne, stokrotki i żółte mlecze.
Sposobów wykorzystania zapomnianych w kuchni smaków roślin leczniczych, często kojarzonych współcześnie bardziej z zielskiem niż z cudownym eliksirem zdrowia i młodości, jest wiele. Do wykorzystania nadają się szczególnie młode listki, łodyżki i kwiatki, które zbierać należy z dala od zatrutych spalinami poboczy ruchliwych dróg. Do zerwania wybieramy roślinki zdrowe, o niezdeformowanych i zbyt wybujałych pędach, co mogłoby świadczyć o znajdujących się w ziemi nawozach sztucznych, które przenikają z wodami gruntowymi z pól uprawnych.
Stokrotka polna
Wygląd: Trwała roślina zielna. Prawie naga, ciemnozielona łodyga prosto wzniesiona, pojedyncza lub rozgałęziona. Liście skrętoległe, mocne, łysiejące. Koszyczki pojedynczo na końcach łodygi lub na gałęzi bocznej, do 6 cm szerokości, zwracające uwagę wielkością, u nasady z kielichowatą okrywą z dachówkowato ułożonych, ciemniejszych na brzegu łusek. Na brzegu koszyczka przeważnie 20 białych języczkowatych, na szczycie trójzębnych kwiatów żeńskich do 2 cm długości. W centrum koszyczka liczne, ostro pachnące, obupłciowe, złotożółte kwiaty rurkowate. Siedlisko: Masowo występuje na łąkach, na nasypach kolejowych i podobnych siedliskach. Rozmieszczenie: prawie w całej Europie. Okres kwitnienia: Od maja do października. Zastosowanie: Pędy w młodym stanie mogą być spożywane jako sałata albo, wraz z innymi ziołami, przyrządzane tak jak szpinak. Koszyczki mogą być stosowane tak, jak koszyczki rumianku, ale działanie ich jest słabsze.
Przepis na tonik z kwiatków stokrotki lub bratka
Zaparzyć 2 garści kwiatów stokrotki lub bratka w szklance wody. Ostudzić. Dodać łyżeczkę soku z cytryny. Przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
Stokrotka polna
Wygląd: Trwała roślina zielna. Prawie naga, ciemnozielona łodyga prosto wzniesiona, pojedyncza lub rozgałęziona. Liście skrętoległe, mocne, łysiejące. Koszyczki pojedynczo na końcach łodygi lub na gałęzi bocznej, do 6 cm szerokości, zwracające uwagę wielkością, u nasady z kielichowatą okrywą z dachówkowato ułożonych, ciemniejszych na brzegu łusek. Na brzegu koszyczka przeważnie 20 białych języczkowatych, na szczycie trójzębnych kwiatów żeńskich do 2 cm długości. W centrum koszyczka liczne, ostro pachnące, obupłciowe, złotożółte kwiaty rurkowate. Siedlisko: Masowo występuje na łąkach, na nasypach kolejowych i podobnych siedliskach. Rozmieszczenie: prawie w całej Europie. Okres kwitnienia: Od maja do października. Zastosowanie: Pędy w młodym stanie mogą być spożywane jako sałata albo, wraz z innymi ziołami, przyrządzane tak jak szpinak. Koszyczki mogą być stosowane tak, jak koszyczki rumianku, ale działanie ich jest słabsze.
Przepis na tonik z kwiatków stokrotki lub bratka
Zaparzyć 2 garści kwiatów stokrotki lub bratka w szklance wody. Ostudzić. Dodać łyżeczkę soku z cytryny. Przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
mk