UWAGA!

Przepis na czwartek. Dziś kuchnia polska

 

Dziś wypada przedostatni dzień z naszą narodową kuchnią. Nie trzeba chyba tłumaczyć z czego ona słynie bo doskonale ją znamy. Jest także jedna cecha, która daniom musi towarzyszyć zawsze. Ma być smacznie jak u mamy. A dziś właśnie tak będzie. Obiad na czwartek to barszcz oraz przepyszne kotlety mielone.

Barszcz (składniki):
       - wywar z kurczaka
       - marchew
       - pietruszka
       - seler
       - buraczki ćwikłowe
       - ziemniaki
       - sól, pieprz
       - cukier
       - ocet lub cytryna
       - śmietana
      
       Przygotowanie:
       Najpierw gotujemy ok. 2l bulionu drobiowego. Następnie wrzucamy do niego umyte i rozdrobnione warzywa (marchew, seler, pietruszka, buraczki ćwikłowe). Całość gotujemy ok. 30 min.
       Dorzucamy, także pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz dolewamy octu lub cytryny. Na sam koniec dodajemy śmietanę.

 


      
       Kotlety mielone (składniki):
       - mięso mielone
       - jajko
       - bułka tarta
       - sól, pieprz
       - majeranek
       - olej
       - ziemniaki
       - biała kapusta
       - marchewka
       - cukier
       - ocet
      
       Przygotowanie:
       Mieszamy mięso mielone, jajka i bułkę tartą. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Z tak przygotowanego mięsa formujemy owalne kotlety, po czym smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
       Aby przygotować surówkę z białej kapusty, szatkujemy ją i solimy. Następnie dodajemy, startą na tarce marchewkę, jeszcze troszkę soli, cukier, olej, a także ocet.
       Przygotowane kotlety mielone podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz przygotowaną wcześniej surówką z białej kapusty.
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)