UWAGA!

Przepis na piątek. Dziś kuchnia polska.

 

Dziś piątek, a co za tym idzie? Koniec kolejnego kulinarnego tygodnia. W tym, towarzyszyła nam kuchnia polska, ale już od poniedziałku prawdziwa gratka dla lubiących zjeść smacznie i treściwie. Nie możemy jednak zdradzić za dużo więc przechodzimy do przepisów dnia. A dziś poznacie receptury na grochówkę i gołąbki z mięsem.

Zupa grochowa (składniki):
       - 50 dag grochu łuskanego połówki
       - 20 dag żeberek wędzonych
       - 4 liście laurowe
       - 6 ziarenek ziela angielskiego
       - 50 dag ziemniaków
       - 15 dag marchwi
       - 5 dag pietruszki korzeń
       - 2 łyżki smalcu
       - 20 dag wędzonego boczku
       - 20 dag kiełbasy (dobrej)
       - 15 dag cebuli
       - 3 ząbki czosnku (zwłaszcza zimową porą)
       - majeranek
       - cząber
       - sól pieprz
       - przyprawa w płynie Maggi
       - natka zielonej pietruszki
      
       Przygotowanie:
       Żeberka wędzone wypłukać i włożyć do dużego garnka. Wlać około 4 litry wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i razem zagotować. Następnie wsypać wypłukany groch. Całość razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 90 minut.
       Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie do zupy dodać ziemniaki, marchew i pietruszkę. Razem wymieszać i gotować do miękkości (przez około 20 minut).
       Na patelni roztopić smalec. Wędzony boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i smażyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pod koniec smażenia do boczku i kiełbasy dodać cebulę, wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć.
       Następnie całą zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Dodać również do garnka z zupą. Całość wymieszać i gotować jeszcze razem przez około 10 minut. Zdjąć z ognia. Dodać szczyptę majeranku i cząbru.
       Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi. Gotową grochówkę rozlać do talerzy i posypać natką zielonej pietruszki. Podawać na gorąco.

 


      
       Gołąbki w sosie pieczarkowym (składniki):
       - kapusta
       - mięso mielone
       - ryż
       - sól, pieprz
       - pieczarki
       - cebula
       - masło
       - śmietana
       - ziemniaki
      
       Przygotowanie:
       Kapustę sparzyć i wyciąć gruby rdzeń z liści. Mięso mielone i ryż wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem.
       Farsz układać na liściu kapusty oraz zwinąć w „gołąbki”. Następnie ułożyć w garnku i zalać wywarem. W takiej postaci dusić do miękkości.
       Sos pieczarkowy:
       Pieczarki pokroić w plasterki, a następnie cebule w piórka, po czym wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Całość dusić ok. 30 min.
       Po upływie pół godz. zalać śmietaną oraz doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 20 min do zredukowania śmietany.
       Gołąbki podawać polane sosem z ziemniakami. Smacznego.
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni staropolskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie staropolskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)