UWAGA!

Przepis na piątek. Kuchnia gruzińska

 

Dziś piątek, a co za tym idzie? Koniec kolejnego kulinarnego tygodnia. W tym, towarzyszyła nam kuchnia gruzińska, ale już od poniedziałku prawdziwa gratka dla lubiących zjeść smacznie i treściwie. Nie możemy jednak zdradzić za dużo więc przechodzimy do przepisów dnia. A dziś poznacie receptury na barszcz polityczny oraz rybę zapiekaną z sosem dereniowym.

Barszcz polityczny (składniki):
       - wywar z kurczaka
       - marchew
       - pietruszka
       - seler
       - buraki
       - kapusta
       - ziemniaki
       - koncentrat pomidorowy
       - sól, pieprz
       - majonez
       - natka pietruszki
      
       Przygotowanie:
       Do ugotowanego wywaru dodać rozdrobnione warzywa (marchew, pietruszkę i seler). Dodać pokrojone w kostkę buraki oraz poszatkowaną kapustę. Gotować 30 min.
       Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy.
       Na końcu doprawić solą i pieprzem. Podawać z łyżką majonezu na talerzu oraz posypać natką pietruszki.

 


      
       Ryba zapiekana z sosem dereniowym (składniki):
       - 800g filetu z dorsza lub morszczuka
       - sól, pieprz
       - mięta
       - oliwa
       - masło
       - czosnek
       - papryka
       - cynamon
       - goździki
       - wywar z kurczaka
       - śmietana
       - ziemniaki
       - surówka z czerwonej kapusty
      
       Przygotowanie:
       Filet podzielić na porcje, doprawić solą i miętą, a następnie pozostawić na 15 min. Po kwadransie, włożyć rybę do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą i posmarować masłem. Po włożeniu do rozgrzanego piekarnika, rybę piec do miękkości.
       Sos należy przygotować mieszając czosnek, paprykę, cynamon, goździki, sól, pieprz i wywar. Po przecedzeniu dodać śmietanę i (jeśli ktoś lubi) doprawić raz jeszcze solą i pieprzem.
       Rybę, podawać polaną sosem, z ziemniakami oraz surówką z czerwonej kapusty.
      
       Już w poniedziałek kolejne przepisy. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 zł.
      
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Redakcja
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...