UWAGA!

Przepis na środę. Dziś kuchnia polska

2014-01-29
Aktualizowany 2014-01-29 12:18
 

Trzeci dzień w tym tygodniu, a łącznie trzynasty z kuchnia polską, to kolejna porcja dwudaniowego obiadu przygotowanego wspólnie przez portEl.pl i Pizzerie da Vinci. Na półmetku tygodnia znajdziecie u nas przepisy na kapuśniak z kiszonej kapusty oraz przepyszne udka z kurczaka. Mamy nadzieję, że Wam zasmakuje.

Kapuśniak (składniki):
       - wywar z kurczaka 1l-1,5l
       - marchew
       - seler
       - por
       - ziemniaki
       - 300g kiszonej kapusty
       - cebula
       - 100g boczku
       - sól, pieprz
       - kminek
       - liść laurowy
      
       Przygotowanie:
       Do garnka wlewamy wodę i dodajemy umyte i obrane jarzyny oraz liść laurowy i pierz w ziarenkach. Stawiamy na ogień i gotujemy wywar. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie gotujemy do miękkości, czyli ok. 30 min.
       Potem dodajemy kapustę, którą, jeśli ma za długie nitki, należy lekko pokroić. Dodajemy kminek. Gotujemy na niewielkim ogniu.
       W tym czasie boczek i cebulę pokroić i przesmażyć na patelni, aby po chwili dodać do gotującej się zupy. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem.

 


      
       Udko z kurczaka (składniki):
       - udko z kurczaka
       - sól, pieprz
       - słodka papryka w proszku
       - ziemniaki
       - marchew
       - chrzan
       - cukier
       - śmietana
      
       Przygotowanie:
       Oczyszczone i umyte udko z kurczaka, nacieramy dokładnie solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Robimy to wcześniej, gdyż po tej czynności odstawiamy doprawione mięso na 3-4 godz. do lodówki. Aby je upiec, wkładamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 200°C. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy surówkę z marchwi.
       Surówka z marchwi: marchew ścieramy na tarce. Następnie dodajemy chrzan, cukier i sól. Na samym końcu zalewamy śmietaną i intensywnie mieszamy.
       Gdy udko będzie upieczone podajemy je z ziemniakami i surówką. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)