UWAGA!

Przepis na środę. Kuchnia kaszubska

 

Dziś, w naszym poradniku, kolejny dzień z kuchnią kaszubską. Regiony te słyną z przepysznych domowych potraw. Dziś nie może być inaczej. Wszystkim, którzy nie mają pomysłu na obiad, prezentujemy recepturę na zarzutkę oraz kotlet schabowy z pieczarkami i serem.

Zarzutka (składniki):
       - 2l wody
       - 1 kg ziemniaków
       - 25 dag kiszonej kapusty
       - 5 dag słoniny
       - cebula
       - kminek
       - sól
      
       Przygotowanie:
       W małej ilości wody gotujemy kapustę razem z sokiem. Następnie, pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy z kminkiem.
       Drobno pokrojoną słoninę podsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulą. Okraszamy tym ziemniaki. Dodajemy kapustę, doprawiając ją solą i pieprzem.

 


      
       Kotlet schabowy z pieczarkami i serem (składniki):
       - schab
       - 8 pieczarek
       - 1 pomidor
       - dowolna przyprawa np. oregano
       - ser w plastrach lub starty na tarce
       - sól
       - pieprz
       - jajko
       - bułka tarta
       - smalec
       - trochę oleju
      
       Przygotowanie:
       Schab rozklepujemy tłuczkiem wkładamy do jajka ze szczyptą soli (według uznania) i panierujemy w bułce tartej. Opanierowane kotlety schabowe smażymy na smalcu na złocisty kolor na małym ogniu.
       W między czasie ,gdy smażymy kotlety przyrządzamy pieczarki z pomidorem. Pieczarki i pomidora należy opłukać i pokroić w niewielką kosteczkę. Następnie rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy pieczarki z pomidorem. Dobrze podsmażamy. Mieszając je, dodajemy dowolna przyprawę i odrobinę soli i pieprzu.
       Gdy mamy już upieczone kotlety schabowe wkładamy je do brytfanny lekko przesmarowanej smalcem -następnie rozkładamy na wierzchu kotleta podsmażone pieczarki z pomidorem, a na wierzch tego kładziemy ser w plasterkach lub starty. Gdy wszystko jest już gotowe wkładamy kotlety do piekarnika nagrzanego do temp.160-180 stopni i zapiekamy je tak aby ser się roztopił i lekko zarumienił. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami i zieloną sałatką ze śmietaną. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni kaszubskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie kaszubskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      


       Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • Myślełem, że będzie jakaś rybka, by tradycji stało się zadość, a i rybka w każdej postaci to równie popularne danie na kaszubach :(
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1
    0
    zawiedziony:((2014-03-05)