UWAGA!

Przepis na środę. Kuchnia ukraińska

 

Dziś, w naszym poradniku, kolejny dzień z kuchnią ukraińską. Kresy wschodnie słyną z przepysznych domowych potraw. Dziś nie może być inaczej. Wszystkim, którzy nie mają pomysłu na obiad, prezentujemy przepis na zupę: moja solianka oraz pierogi po ukraińsku. Aż ślinka cieknie!

Moja solianka
      
       Składniki:
       - 1,5l bulionu wołowego (może być z kostki)
       - 200g wędzonego boczku
       - 200g aromatycznej kiełbasy
       - 2 średnie cebule
       - 1 ostra czerwona papryczka
       - garść kaparów
       - 3 ząbki czosnku
       - 3-4 większe ogórki kiszone
       - garść kiszonej kapusty (przelanej i poszatkowanej)
       - pół szklanki zalewy z ogórków kiszonych
       - pół szklanki gęstego przecieru pomidorowego
       - 2 listki laurowe
       - 3-4 ziarna ziela angielskiego
       - łyżeczka majeranku
       - łyżeczka ostrej papryczki w proszku
       - świeżo zmielony pieprz
       - mała cytryna
       - kwaśna śmietana
      
       Przygotowanie:
       Ugotować bulion wołowy, może być z kostki. Boczek pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na silnym ogniu często mieszając. Gdy zacznie brązowieć, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć na ogniu, aż boczek będzie chrupiący.
       Gotowe mięso przełożyć do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy już się zeszkli, dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę (bez pestek) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, mieszając przez kilka minut.
       Wszystkie podsmażone składniki wrzucić do gotującego się bulionu. Wlać soliankę z ogórków oraz przecier pomidorowy. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę w proszku oraz pieprz do smaku. Gotować 10 min. na średnim ogniu, dodać kapary, kapustę oraz kilka ogórków pokrojonych w niedużą kostkę. Gotować kolejne 10 min.
       Przed podaniem do każdej porcji nałożyć „kleks” kwaśnej śmietany oraz plasterek cytryny. W soliance mogą być jeszcze czarne i zielone oliwki.

 


      
       Pierogi po ukraińsku
      
       Składniki (ciasto):
       - 350g mąki pszennej
       - 1 jajko
       - 135ml wody
       - sól
       Składniki (farsz):
       - 0,5kg purée ziemniaczanego
       - 50g boczku pokrojonego w paski
       - 1 cebula
      
       Przygotowanie:
       Na stolnicę wysypać mąkę, wbić jajko oraz wlać wodę. Następnie posolić i zagnieść, po czym odstawić przygotowane ciasto.
       Przygotowanie farszu zacząć od ugotowania posolonych ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki ugniatamy na purée. Następnie pokrojony w pasek boczek podsmażyć i dodać pokrojoną cebulkę. Przesmażone składniki wymieszać z purée.
       Tak przygotowany farsz, umieścić w wyciętych z ciasta kołach, aby powstały pierogi. Zlepić dokładnie i wrzucić na gotującą się,posoloną wodę i czekać, aż wypłyną. Odcedzić i podawać na gorąco. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni ukraińskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie ukraińskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
      


       Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
NOWOŚĆ! Dział "A moim zdaniem" obsługuje hashtagi.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)