UWAGA!

Przepis na wtorek. Kuchnia ukraińska

Wschodnie regiony Polski słyną z kuchni tradycyjnej i, co najważniejsze, smacznej. Nie jest to jednak zawsze zasługa naszej rodzimej gastronomii. Często są to naleciałości z innych, zagranicznych regionów kulinarnych. Istotną rolę odgrywa również kuchnia ukraińska, która słynie ze swojej treściwości. Prawdziwy kozak musiał przecież dobrze zjeść. W tym tygodniu zaprezentujemy wam potrawy właśnie z przepięknej Ukrainy. Dziś znajdziecie u nas przepisy na barszcz ukraiński oraz wątróbkę po lwowsku.

Barszcz ukraiński
      
       Składniki:
       - 25 dkg czerwonej fasoli (wg uznania może być inna)
       - 5 średnich buraków czerwonych
       - 2 duże pomidory (bez skórki)
       - 10 średnich ziemniaków
       - 2 marchewki
       - 1 pietruszka
       - 1 cebula
       - kawałek selera
       - ćwiartka małej główki kapusty (może być włoska)
       - kawałek pora
       - 2 łyżki cukru
       - 2 łyżki octu winnego
       - 1 śmietana (200g do zup – 18%)
       - ulubiona przyprawa warzywna
       - majeranek
       - listek laurowy
       - 4 ziarna ziela angielskiego
       - pieprz ziołowy
       - 2 ząbki czosnku
       - groszek konserwowy
       - 3 litry wody
      
       Przygotowanie:
       Przygotowujemy bulion. Następnie wrzucamy fasolę i buraczki. Dodajemy przyprawy, listki ziela, a potem zabieramy się za skrojone warzywa.
       Na maśle przysmażamy cebulę, czosnek i wrzucamy do garnka. Po chwili gotowania dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w paseczki bądź plasterki. Pod koniec gotowania dorzucamy groszek konserwowy. Doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki powinny być twardawe.
       Barszcz podajemy zabielony śmietaną i przybrany zieleniną.

 


      
       Wątróbka po lwowsku

      
       Składniki:
       - 500 g wątróbki drobiowej
       - 300 g pieczarek
       - 2 duże marchwie
       - 1 duża cebula
       - przyprawy
       - majonez do smaku
      
       Przygotowanie:
       Wątróbkę obsmażamy (solimy po usmażeniu, nie będzie twarda). Następnie kroimy cebulę, aby ją podsmażyć. Marchew ścieramy na jarzynówce i smażymy do miękkości.
       Wszystkie składniki po wymieszaniu doprawiamy przyprawami i śmietaną 18%. Po zagotowaniu podajemy z ziemniaczkami i kiszoną kapustą. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni ukraińskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie ukraińskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
NOWOŚĆ! Dział "A moim zdaniem" obsługuje hashtagi.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...