Fala powodziowa niesie ze sobą zanieczyszczenia mikrobiologiczne i chemiczne, groźne dla zdrowia i życia człowieka. Woda roznosi i osadza na terenie powodziowym zarazki zakaźnych chorób przewodu pokarmowego – przestrzega Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu i radzi powodzianom:
Zarazki i zanieczyszczenia chemiczne mogą przedostawać się do źródeł wody pitnej, osiadać na produktach żywnościowych, odzieży przedmiotach i sprzętach domowych. Zanieczyszczeniu ulegają także warzywa i owoce, które znajdują się jeszcze w sadach i ogrodach. Zawilgocona żywność ulega psuciu i pleśnieniu, co czyni ją niezdatną do spożycia.
W związku z tym po powrocie do domostw zalanych wodą należy przestrzegać niżej wymienionych zasad:
1. Wyrzuć żywność, która miała kontakt z wodami powodziowymi.
2. Nie spożywaj i ponownie nie zamrażaj żywności już rozmrożonej.
3. Nie jedz produktów, które zostały zalane, mają zmieniony zapach, barwę, mają widoczną pleśń, stęchły, są w opakowaniach pozbawionych etykiet, są w puszkach o wydętych wieczkach, są niewiadomego pochodzenia.
4. Zawsze gotuj wodę do picia, mycia naczyń, płukania owoców, warzyw jedzonych na surowo, a także do mycia zębów.
5. Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego oraz warzywa traktuj jako zakażone i nie dopuszczaj do zetknięcia ich z produktami gotowymi do spożycia.
6. Wychodząc z toalety, myj dokładnie ręce wodą z mydłem – pamiętaj o tym przed każdym przygotowaniem posiłku oraz przed jedzeniem.
7. Dbaj o czystość urządzeń sanitarnych, a zwłaszcza toalet – często je dezynfekuj i czyść dostępnymi na rynku środkami dezynfekcyjnymi.
8. W każdym przypadku wystąpienia biegunki, wymiotów, podwyższonej temperatury, bólów brzucha i tym podobnych objawów – bezzwłocznie zwrócić się do lekarza.
9. Mieszkanie i wszystkie sprzęty, które przydatne będą do dalszego użytkowania, trzeba zdezynfekować, gdyż naniesiony muł zawiera duże ilości grzybów i bakterii chorobotwórczych, które zagrażają zdrowiu ludzi i zwierząt.
10. Pomieszczenia trzeba wywietrzyć, wysuszyć i odmalować.
11. Wyposażenie kuchenne (naczynia, sztućce) należy dokładnie umyć, a następnie gotować nie krócej niż 15 min. w wodzie, najlepiej z dodatkiem sody (1-2 łyżki na litr) w przykrytym naczyniu. Przedmioty o większych rozmiarach można wyparzać wrzącą wodą (najlepiej kilkakrotnie). Niektóre przedmioty, np. naczynia kuchenne, sztućce (inne szklane lub metalowe) można poddać działaniu gorącego powietrza np. w domowym piecyku (w temp. 160 o C w czasie 2 godz.).
12. Bieliznę pościelową i odzież należy dokładnie wypłukać, a następnie uprać: odporną na wysoką temperaturę w temperaturze 95 stopni C w pralkach automatycznych, wrażliwą na wysoką temperaturę co najmniej dwukrotnie w temperaturze 60 stopni C. Pamiętaj, aby prasować upraną bieliznę i odzież.
13. Stosując jakiekolwiek środki dezynfekcyjne, należy przestrzegać instrukcji producenta (chroń oczy, błony śluzowe, skórę i drogi oddechowe) – używaj rękawic ochronnych, gumowego obuwia itp.
W związku z tym po powrocie do domostw zalanych wodą należy przestrzegać niżej wymienionych zasad:
1. Wyrzuć żywność, która miała kontakt z wodami powodziowymi.
2. Nie spożywaj i ponownie nie zamrażaj żywności już rozmrożonej.
3. Nie jedz produktów, które zostały zalane, mają zmieniony zapach, barwę, mają widoczną pleśń, stęchły, są w opakowaniach pozbawionych etykiet, są w puszkach o wydętych wieczkach, są niewiadomego pochodzenia.
4. Zawsze gotuj wodę do picia, mycia naczyń, płukania owoców, warzyw jedzonych na surowo, a także do mycia zębów.
5. Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego oraz warzywa traktuj jako zakażone i nie dopuszczaj do zetknięcia ich z produktami gotowymi do spożycia.
6. Wychodząc z toalety, myj dokładnie ręce wodą z mydłem – pamiętaj o tym przed każdym przygotowaniem posiłku oraz przed jedzeniem.
7. Dbaj o czystość urządzeń sanitarnych, a zwłaszcza toalet – często je dezynfekuj i czyść dostępnymi na rynku środkami dezynfekcyjnymi.
8. W każdym przypadku wystąpienia biegunki, wymiotów, podwyższonej temperatury, bólów brzucha i tym podobnych objawów – bezzwłocznie zwrócić się do lekarza.
9. Mieszkanie i wszystkie sprzęty, które przydatne będą do dalszego użytkowania, trzeba zdezynfekować, gdyż naniesiony muł zawiera duże ilości grzybów i bakterii chorobotwórczych, które zagrażają zdrowiu ludzi i zwierząt.
10. Pomieszczenia trzeba wywietrzyć, wysuszyć i odmalować.
11. Wyposażenie kuchenne (naczynia, sztućce) należy dokładnie umyć, a następnie gotować nie krócej niż 15 min. w wodzie, najlepiej z dodatkiem sody (1-2 łyżki na litr) w przykrytym naczyniu. Przedmioty o większych rozmiarach można wyparzać wrzącą wodą (najlepiej kilkakrotnie). Niektóre przedmioty, np. naczynia kuchenne, sztućce (inne szklane lub metalowe) można poddać działaniu gorącego powietrza np. w domowym piecyku (w temp. 160 o C w czasie 2 godz.).
12. Bieliznę pościelową i odzież należy dokładnie wypłukać, a następnie uprać: odporną na wysoką temperaturę w temperaturze 95 stopni C w pralkach automatycznych, wrażliwą na wysoką temperaturę co najmniej dwukrotnie w temperaturze 60 stopni C. Pamiętaj, aby prasować upraną bieliznę i odzież.
13. Stosując jakiekolwiek środki dezynfekcyjne, należy przestrzegać instrukcji producenta (chroń oczy, błony śluzowe, skórę i drogi oddechowe) – używaj rękawic ochronnych, gumowego obuwia itp.
oprac. PD