UWAGA!

Stek ze strusia

 Elbląg, Stek ze strusia
(fot. rb)

Autorem przepisu jest Benjamin Kozłowski z Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego przy Zespole Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim, uczestnik konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.

Składniki na 6 porcji: 600 g mięsa ze strusia, 300 g ryżu, 12 jabłek, 120 g żurawiny, 1 kostka rosołowa warzywna, sól, pieprz do smaku, 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej, 6 łyżeczek masła, 300 ml oleju, 1 owoc avocado, 1 pęczek natki pietruszki, 6 łyżeczek brązowego cukru.
     Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, uformować stek i przyprawić do smaku. Ugotować ryż na sypko. Z jabłka przygotować dekorację (cząstki przesmażyć na brązowym cukrze), a część podpiec w piekarniku. Zagotować wodę z żurawinami, odcedzić owoce, z wywaru sporządzić sos. Usmażyć steki po kilka minut z każdej strony. Układać na talerzu steki, jabłka smażone i pieczone, polać sosem. Oddzielnie ułożyć brzoskwinie wypełnione ryżem i żurawinami. Udekorować avocado i zieloną natką pietruszki.
     Smacznego.
oprac. OK

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama