UWAGA!

Tak świątecznie, że aż palce lizać

 
Elbląg, Tak świątecznie, że aż palce lizać
fot. Witold Sadowski

Boże Narodzenie to czas miłości, dobrej atmosfery i uśmiechu...Tak, tak, ale nie należy zapominać, że to także czas jedzenia i to dobrego. Dla każdego coś smacznego. Postanowiliśmy zatem, że tym, którzy zaproponują ciekawe przepisy świąteczne sprezentujemy kalendarz portElu na 2014 r. 

Ostatni dzień przed Wigilią...Niektórzy sprzątają, inni gotują, a jeszcze inni szukają prezentów dla najbliższych. Albo wszystko na raz. My natomiast większość tego dnia spędziliśmy w pracy. Obowiązek obowiązkiem jest. Nie obyło się jednak bez rozmów w świątecznym klimacie, w tym oczywiście o jedzeniu. Jak się okazuje co dom, to obyczaj. I tak nasz redakcyjny kolega w tym roku przygotuje moczkę (tradycyjny, świąteczny deser ze Śląska). U rodziców, do których idzie jedna z naszych koleżanek pojawią się makiełki (kluseczki z makiem). U kogoś będzie barszcz na zakwasie z suszonymi grzybami i ziemniakami (danie pochodzi z południa Polski, a dokładniej z Kolbuszowej), a w innym domu ryby w różnych wariacjach.
       Również i nasi Czytelnicy postanowili, że podzielą się swoimi przepisami. Z nadesłanych propozycji konkursowych wybraliśmy te, które naszym zdaniem brzmią najsmaczniej.
      
       Świąteczna rolada ze szpinakiem i łososiem

       Przygotowanie:
       1. Mrożony szpinak wrzucam na rozgrzaną patelnię teflonową, bez tłuszczu.
       2. Rozmrażam go, a gdy woda już prawie odparuje wciskam do niego czosnek, doprawiam solą i smażę jeszcze kilka minut, aż woda całkowicie odparuje.
       3. Następnie odstawiam go do wystygnięcia. Kiedy jest chłodny dodaję żółtka i blenduję na jednolitą masę.
       4. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.
       5. Przekładam ją do miski ze szpinakiem i delikatnie mieszam. Masę przelewam do formy o wymiarach 25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie ją rozprowadzam.
       6. Wkładam szpinak do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
       7. Na folii aluminiowej układam folię spożywczą. Wystudzony szpinak układam na foliach w taki sposób aby spód szpinaku był teraz u góry – będę zawijała go do wewnątrz rolady. Ze szpinaku ściągam oczywiście papier do pieczenia.
       8. Szpinak smaruję równomiernie serkiem śmietankowym, z jednej strony pozostawiam margines ok. 2 cm. Na serku rozprowadzam warstwę chrzanu (chrzan powinien być raczej ostry w przeciwnym razie rolada będzie mdła).
       9. Na wierzch kładę plastry wędzonego łososia.
       10. Teraz rolowanie. Najpierw zawijam roladę w folię spożywczą, skręcam jej końcówki, a następnie zawijam ją w folię aluminiową. Tak zwiniętą roladę wkładam do lodówki na kilka godzin.
       Roladę ze szpinaku z łososiem podaję z cząstkami cytryny. Po każdym jej przekrojeniu wycieram nóż papierowym ręcznikiem (serek i chrzan trochę się rozmazują i kolejny plaster brzydko wygląda).
       czas przygotowania: 60 minut
       Autor: Ewelina Gottfried
      
       Pierniczki

       Składniki:
       miód płynny, 1/4 szklanki
       miękkie masło, 5 łyżek
       brązowy cukier (lepiej dać cukier puder), 0,5 szklanki
       jajko, 1
       mąka, 2 i 1/4 szklanki
       przyprawa do piernika, 3 łyżeczki
       kakao, 1 łyżeczka opcjonalnie
       1. Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej w misce) a następnie wyrobić. Ciasto rozwałkować (na ok 3 mm), podsypując mąką przy wałkowaniu. Następnie wycinać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
       2. Piec ok 10 min w 180 stopniach. Nie przepiekać bo zgorzknieją.
       3. Ciastka długo się przechowują w szczelnie zamkniętej puszce. Miękną po wyciągnięciu chłonąc wilgoć z powietrza. Dowolnie dekorować.
       Autor: Mirosław Zakrzewski
      
       Wigilijne Gołąbki

       Składniki:
       Główka kapusty (może być włoska)
       5 dag suszonych grzybów
       2 cebule
       1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
       2 jajka
       2 łyżki masła
       olej
       natka pietruszki
       sól, pieprz
       Przygotowanie:
       Grzyby zalać wodą, odstawić na kilka godzin, po czym ugotować i drobno posiekać. Kapustę sparzyć i przygotować liście. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na maśle i dodać do grzybów. Jajka ugotować na twardo, posiekać i wymieszać razem z kaszą, grzybami i cebulą. Farsz przyprawić do smaku. Nakładać na liście i zawijać w gołąbki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem, na każdym gołąbku położyć odrobinę masła. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 stopni przez godzinę. Gołąbki smakują najlepiej z sosem grzybowym.
       Autor: Małgorzata Piaścik
      
       Świąteczny Piernik 2013
       Ciasto:
       3/4 kostki Kasi
       1,5 szklanki mąki
       2 łyżki mąki ziemniaczanej
       1 szklanka cukru
       2 łyżeczki proszku do pieczenia
       5 jajek
       1 łyżeczka przyprawy do pierników
       4 łyżki kakao
       1 gorzka czekolada
       Syrop rumowy:
       1/2 szklanki cukru
       1/2 szklanki wody
       3 łyżki rumu
       Dodatki:
       1 szklanka śmietanki 36%
       3 tabliczki gorzkiej czekolady
       powidła śliwkowe
       200 g orzechów laskowych
       Przygotowanie:
       1.Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem. Gdy masa będzie już gładka dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Masę jajeczną wymieszaj mikserem z mąkami, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do pierników.
       2.Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto przełóż do podłużnej formy i piecz w 170 st.C około 60 - 80 minut.
       3.Przygotuj krem. Śmietankę zagotuj. Do wrzącej dodawaj 1,5 tabliczki czekolady i mieszaj aż powstanie gładki gęsty krem. Krem odstaw do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
       4.Przygotuj syrop. Zagotuj wodę z cukrem, przestudź i wymieszaj z rumem. Upieczone ciasto przekrój na trzy blaty i nasącz przygotowanym syropem.
       5.Kolejne blaty ciasta smarujemy, jeden kremem czekoladowym, drugi powidłami śliwkowymi. Wszystkie części piernika złóż w całość.
       6.Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i posmaruj nią wierzch piernika.
       7. Orzechy laskowe przekroić i udekorować zewnętrzną część piernika.
       Autor: Sławomir Połetek
      
       A na koniec... za odwagę, prostotę i niewątpliwe poczucie humoru nagradzamy przepis na frytki. Rzecz jasna świąteczne.
       Frytki są daniem z ziemniaków, wymyślonym przez Belgów.
       Składniki:
       olej
       ziemniaki
       Przygotowanie:
       Ziemniaki obrać, pokroić w grube słupki. Następnie wrzucić je na chwilę do wody. Później rozgrzać na patelni dużą ilość olej. Pokrojone ziemniaki wrzucać na mocno rozgrzany olej, smażyć, aż nabiorą złotego koloru.
       Autor: Jarosław Jernat
      
       Wszystkim autorom zwycięskich przepisów gratulujemy i zapraszamy do naszej siedziby przy ul. 1 Maja 1c po odbiór kalendarzy portEl.pl na 2014 rok.
      
Redakcja
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
NOWOŚĆ! Dział "A moim zdaniem" obsługuje hashtagi.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • Osoba, która mi wysłała ta wiadomość powiedziała, ze jej życzenie spełniło sie w 2 dni po odczytaniu tej wiadomości. Wypowiedz życzenie jak skończy sie odliczanie: 10.. .09.. .08.. .07.. .06.. .05.. .04.. .03.. .02.. .01.. .*Wypowiedz życzenie* Wklej te wiadomość w ciągu 10 minut do 10 komentarzy Jeśli tego nie zrobisz stanie się przeciwnosc Twojego życzenia
Reklama