UWAGA!

Gazeta Morska

Mija półmetek trzcinowych żniw - donosi na piątej stronie dzisiejsza „Gazeta Morska”, lokalny dodatek do Gazety Wyborczej.

„Tradycyjnie najwięcej tego surowca, wykorzystywanego głównie do wykonywania ekologicznych dachów, pozyskuje się na trzcinowiskach otaczających Zalew Wiślany” - czytamy.
     Jak powiedział „Gazecie Morskiej” Ryszard Zagalski, szef największej w kraju firmy zajmującej się koszeniem i eksportem trzciny, która mieści się w Jagodniku pod Elblągiem, „najlepsza jest trzcina długa i prosta. Po skoszeniu wiąże się ją w wiązki o obwodzie 60 cm i sprzedaje.”
     „95 proc. nadzalewowej trzciny (około pół miliona wiązek) trafia na zachód Europy, ale podobno w ostatnim czasie wzrasta zainteresowanie nią Polaków”.
AK

Najnowsze artykuły w dziale Prasówka

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama