Fondue z owocami leśnymi, tarta z karmelizowanymi śliwkami podana z włoską bezą, pomarańczowy duet czyli legumina i pomarańcze faszerowane bitą śmietaną czy czekoladowy suflet – te i wiele innych deserów przygotowali dzisiaj (7 kwietnia) uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych podczas szkolnego konkursu kulinarnego Smaki Wsi. Zobacz zdjęcia.
- Tego typu konkurs odbywa się w naszej szkole po raz drugi - mówiła jego organizatorka Katarzyna Wróblewska. - W zeszłym roku tematem były zapomniane potrawy regionalne, w tym roku są to desery na wiejskich stołach. Uczniowie mają 60 minut na przygotowanie deseru, które oceni profesjonalne jury. Zwycięski zespół weźmie udział w konkursie ogólnopolskim w Karolewie, który odbędzie się w maju. Propozycje deserów uczniowie wymyślali sami. My, jako nauczycielki, od trzech tygodni pomagałyśmy im się do tego przygotować. Jesteśmy w szoku, ponieważ ten konkurs przyciągnął dużo uczniów klas pierwszych, co nas ogromnie cieszy - dodała. - Dla wielu z nich jest to pierwszy konkurs kulinarny w życiu, ale mamy nadzieję, że dadzą sobie radę. Udział w eliminacjach jak i w konkursie ogólnopolskim będzie brany pod uwagę przy kwalifikacjach zawodowych i z pewnością ułatwi młodym kucharzom start w przyszłość – zakończyła Katarzyna Wróblewska.
Po wielkim gotowaniu, jury udało się na obrady, po czym ogłosiło wyniki. Na trzecim miejscu znalazł się męski zespół: Piotr Siekierko i Michał Suchodolski - panowie przygotowali tarteletki z owocami, na miejscu drugim uplasowali się Agnieszka Byczyńska i Gabriel Kamiński, którzy zaserwowali jabłko z musem śmietanowym. Jednak ten konkurs należał do dziewczyn – Marty Szymarek i Natalii Urbanowskiej, które zwyciężyły serwując fondue z owocami leśnymi. Zwycięska para, oprócz udziału w konkursie ogólnopolskim, odbędzie warsztaty serowarskie, piwowarskie lub wędliniarskie w Węzinie.
Jury przyznało także wyróżnienie dla Magdaleny Dereckiej i Magdaleny Cyrankowskiej za deser czekoladowy z gorącymi malinami.
Organizatorkami konkursu były nauczycielki kształcenia zawodowego gastronomicznego z ZSG w Elblągu: Katarzyna Wróblewska, Aleksandra Nowocin oraz Marta Gołębiowska.