UWAGA!

Kuchnia regionalna z muzyką dawną w tle

 Elbląg, Łukasz Nowotczyński serwował gościom zupę z raków
Łukasz Nowotczyński serwował gościom zupę z raków (fot. AD)

Przez cały okres wakacyjny elblążanie będą mogli m.in. spróbować kuchni krzyżackiej oraz uczestniczyć w wykładach na temat historii żuławskiego sera czy uczt w średniowiecznym Elblągu. Na dziedzińcu Biblioteki Elbląskiej odbyło się dzisiaj (22 czerwca) uroczyste otwarcie drugiej edycji spotkań w ramach cyklu „Lato pełne smaków”, które w tym roku poświęcone będzie kuchni regionalnej. Zobacz więcej zdjęć. 

Podczas warsztatów kulinarnych, które poprowadził Łukasz Nowotczyński, serwowano przybyłym gościom zupę z raków. Kulinariom towarzyszyła muzyka dawna, renesansowa jak i biesiadna.
       - Tajemnicą każdej zupy jest to, aby było w niej więcej składników niż wody i tak było w przypadku zaserwowanej dzisiaj zupy rakowej. Wywar jest bardzo esencjonalny, znalazła się w nim duża ilość warzyw i oczywiście raków – tłumaczył Łukasz Nowotczyński, który jest kucharzem. - Do zup rybnych powinno dodawać się soku z cytryny, którą zastąpiłem trawą cytrynową, nadało to zupie pikantności i kwaśności. Polecam wszystkim, aby próbować nowych smaków i modyfikować przepisy. Pod koniec sierpnia zaserwuję zupę myśliwską na mięsie z jelenia bądź dzika, do której dodam kawałki przypalonego drewna. Wszystkich serdecznie zapraszam na tę degustację – dodał.
       - Bardzo się cieszę, że jest propozycja, aby kontynuować cykl tych spotkań. Aktywny tryb życia oraz możliwość spotkania się w gronie życzliwych ludzi jest czymś czego nie zawsze można doznać na co dzień – mówił prezydent Witold Wróblewski. - Wraz z dyrektorem Nowińskim złożyliśmy wniosek do marszałka, aby przebudować obiekt biblioteki. Czekamy więc na pieniądze unijne, by móc zmienić to otoczenie na jeszcze przyjemniejsze – dodał prezydent.
       Tematem kolejnego spotkania, które odbędzie się 29 czerwca o godzinie 11 na dziedzińcu Biblioteki Elbląskiej, będzie kuchnia średniowieczna – zupa z pokrzyw oraz podpłomyki z miodem i orzechami. Wstęp wolny.
Agnieszka Pawowicz

Najnowsze artykuły w dziale Społeczeństwo

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama