UWAGA!

Nie tylko gotują, ale i dekorują

 Elbląg, Zwycięska aranżacja z boku...
Zwycięska aranżacja z boku... (fot. Anna Dembińska)

Liczył się każdy szczegół – kompozycja, odpowiednio ułożone menu i dobrana zastawa. Zwyciężył pomysł, w którym karta dań zrobiona była z drewna, pojawiły się drewniane wiórki, orzechy czy kasztany, a nawet...futro. W Zespole Szkół Gospodarczych odbył się konkurs aranżacji stołów bożonarodzeniowych. Zobacz zdjęcia.

 Pomysły na dekorację stołów były bardzo różne. Uczniowie wykorzystali gałęzie drzew iglastych, pojawiły się orzechy schowane pod kieliszkami czy serwetki w kształcie choinki. Dominujące kolory? Czerwień, biel, złoto, zieleń. Były też i ciekawe połączenia – róż, brąz, czerwień. I wszystko grało.
       W konkursie wystartowało 17 zespołów dwuosobowych. Nad jego przebiegiem czuwały trzy nauczycielki – Dorota Olejnik, Aleksandra Bala i Dorota Dutkiewicz.
       - Albo robimy konkurs aranżacji stołów bożonarodzeniowych, albo konkurs wielkanocny. Odbywa się to naprzemiennie, dlatego nie liczymy, który to z kolei. Na pewno robimy go od pięciu lat – mówi Dorota Dutkiewicz. - Uczymy nie tyko gotowania, ale i obsługi imprez oraz przygotowania do nich. Dziś oceniane jest menu na Wigilię albo na pierwszy dzień Świąt [można było to sobie wybrać- red.], a także nakrycie, które zostało do niego przygotowane. Kolejną rzeczą jest aranżacja, kompozycja stołu, kolorystyka. Ostatnim ocenianym elementem jest prezentacja.
       - Jury pyta o menu, co zostanie podane, a także o zastawę, którą się do niego podaje. Liczy się każdy szczegół, sprawdza się, czy potrawy są w dobrej kolejności i czy sztućce są prawidłowo ułożone – dodaje Aleksandra Bala.

  Elbląg, ... i od góry
... i od góry (fot. Anna Dembińska)

 Uczniów oceniali ludzie z branży – elbląscy restauratorzy, a także przedstawiciele firm, które na co dzień zajmują się dekoracją. 
       Wygrała aranżacja, w której można znaleźć orzechy, kasztany, drewno, ciężkie, srebrne sztućce i naczynia ozdobione tradycyjnymi motywami, a nawet futro.
       - Pomyślałyśmy, że wrócimy do czasów, kiedy zasiadało się przy stole, z rodziną, na wsi – mówiła Natalia Sadowska, uczennica drugiej klasy technikum, jedna druga zwycięskiego duetu.
       - Wykorzystałyśmy wszystko to, co dała ziemia, czyli kasztany i orzechy, a także drewniane wiórki użyte do zrobienia menu i podstawek na talerze – dodała Karolina Świerczewska, która razem z Natalią stworzyła zwycięską aranżację.
       Ich aranżacja okazała się również i tą, która podbiła serca publiczności.
       Drugie miejsce zajęła Monika Pajor i Dominik Redlicki, a trzecie duet Martyna Dziadowicz i Igor Strach.

mw

Najnowsze artykuły w dziale Społeczeństwo

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama