UWAGA!

Zapraszamy na warsztaty zgłębiające tajniki robienia kiszonek, zakwasów i octów!

 Elbląg, Zapraszamy na warsztaty zgłębiające tajniki robienia kiszonek, zakwasów i octów!

Centrum Spotkań Europejskich "Światowid" w Elblągu zaprasza na wyjątkowe Warsztaty Zielarskie - Kiszonki, Zakwasy i Octy w ramach Klubu Aktywnego Seniora. Spotkanie odbędzie się w środę, 12 marca, w godzinach 10:00 - 12:00, w pracowni tkackiej. Wstęp wolny! Liczba miejsc jest jednak ograniczona, więc zachęcamy do szybkich zapisów.

Co będziemy robić?

Podczas warsztatów uczestnicy będą mieli okazję poznać tajniki robienia kiszonek, zakwasów oraz octów. Będziemy wspólnie kisić warzywa, które należy przynieść już pokrojone (np. marchewka, rzodkiewka, kalafior, papryka w różnych kolorach, pomidor, czosnek). Ponadto, prosimy o przyniesienie słoików o pojemności 0,5 l.

W trakcie spotkania omówimy przepisy na zakwasy i octy, zdradzimy tajemnice ich przyrządzania oraz korzyści zdrowotne wynikające z ich spożywania.

 

Zapisy:

Prosimy o wcześniejsze zapisanie się na warsztaty pod numerem telefonu: 55 611 20 59 lub wysyłając e-mail na adres: dagmara.behrendt-nowicka@swiatowid.elblag.pl.

Nie czekaj, zapisz się już teraz i dołącz do nas, by odkrywać tajemnice naturalnych metod konserwacji żywności!

Centrum Spotkań Europejskich "Światowid"

Najnowsze artykuły w dziale Społeczeństwo

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • Kosmita Wreszcie temat, który mnie osobiście Kosmitę najbardziej interesuje. DOCZEKAŁEM SIĘ!!! HURAAAA!!! Sprawa dotyczy płukania kiszonej kapusty. Ja uważam, że płukanie kapusty jest niewłaściwym sposobem przygotowania tego podstawowego surowca do bigosu. Zatraca się wtedy efekt kwasowości konieczny dla kubków smakowych. Po płukaniu zostają tak właściwie tylko trociny a po wysuszeniu mogą się one nadawać jedynie do spalenia, ale czy oto chodzi? Bardzo interesuje mnie Państwa opinia w tym temacie. I JESTEM PIERWSZY! HURAAAA!!!!
  • Kto jeszcze kisi ? Łatwiej jest kupić odpowiednie nasiona i samo się robi 😃
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1
    1
    PiS rządzi(2025-02-28)
  • @Kosmita - Płukanie kiszonej kapusty to profanacja normalnie😉, ale tak serio nie płuczę kapusty, jeśli jest bardzo kwaśna dodaję trochę surowej świeżej białej kapusty ale nie zawsze.
  • @Kosmita - Zgadzam się z Panem. Nigdy nie płuczę kapusty kiszonej. Zawsze kupuję najbardziej kiszoną. Obojętnie do jakiej potrawy. Najlepsza kapusta jest z Tolkmicka. Można ją kupić w dni targowe na rynku przy ul. Płk. Dąbka w dni targowe i codziennie, od poniedziałku do soboty, na ryneczku warzywnym, na ul. Grunwaldzkiej 2.Na pewno jest to ta sama kapusta kiszona. Sprawdzałam.
  • Kosmita @Bożena L. - Pani Bożeno L. , znam te adresy i te kapuściane wyroby. Ma Pani rację, są dobre. Ja zawsze biorę tą najkwaśniejszą. Dodam, że sam też kiszę co jakiś czas i nie chwaląc się, wychodzi świetna. Najbardziej mnie w kiszeniu cieszy prostota sporządzenia KISZAKI a już o jej smaku i aromacie nie wspomnę. Można samą zajadać prosto z beczułki a jak jeszcze tym sokiem obcieka widelec. Na samą myśl mordka Kosmity się ślini. Muszę już kończyć, idę sobie na ząb wrzucić trochę KISZAKI.
Reklama