UWAGA!

Zjedli górę pączków

 Elbląg, Pączkożercy w akcji
Pączkożercy w akcji (fot. Michał Skroboszewski)

Podobno najlepsze są te usmażone na smalcu wieprzowym, z nadzieniem wiśniowym w środku. Ale swoich wielbicieli mają tez te z budyniem, adwokatem, nadzieniem truskawkowym lub... z czarnej porzeczki. Na corocznym konkursie jedzenia pączków na czas uczestnicy zmagali się z klasyczną wersją: z nadzieniem wiśniowym i lukrem. Zobacz zdjęcia.

Sześć pączków w pięć minut – tyle zjadł Zbigniew Rańcza, zwycięzca tegorocznego konkursu Dziennika Elbląskiego w jedzeniu pączków na czas. Za sobą zostawił m.in. Jerzego Kuczyńskiego i Marcina Mongiałło. -  Nie miałem żadnych problemów ze zjedzeniem takiej ilości. Tu są tak dobre pączki, że ze smakiem można je pałaszować – mówił Zbigniew Rańcza po zwycięstwie.
       Zasady konkursu są proste: przed zawodnikami stoją pączki i woda mineralna (niegazowana). Czas start: i kto w pięć minut zje największą ilość słodkości zostaje ogłoszony mistrzem Elbląga. Zawody zorganizowane zostały z okazji „Tłustego czwartku” - dnia, który tradycyjnie zaczyna ostatni tydzień karnawału. Ludowa mądrość głosi, że jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
       Typowy pączek (60 g) ma ok. 250 kcal. Rzeczywista kaloryczność pączka będzie w znacznym stopniu uzależniona od ilości tłuszczu pochłoniętego przez ciasto. Statystyczny Polak zje dziś 2,5 pączka, a w sumie w polskich żołądkach zniknie dziś 100 mln słodkich kulek.
       Nasza redakcja wraz z czytelnikami będzie dziś spalać  pączkowe kalorie na bieżni w klubie fitness „Calypso”. Zaczynamy o godz. 17.
      
      
SM

Najnowsze artykuły w dziale Społeczeństwo

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama