Przygotowując święconkę, warto włożyć do koszyczka te pokarmy, które kapłan pobłogosławi. Nie może więc zabraknąć chleba, jaj i mięsa. Pozostałe przysmaki, choć nie przedstawiają tak głębokiej symboliki religijnej, znajdują swoje uzasadnienie w tradycji polskiej. Zobacz zdjęcia z dzisiejszego święcenia pokarmów.
Modlitwa i tradycja
Podczas specjalnej modlitwy poświęcenia pokarmów wielkanocnych kapłan lub diakon na pamiątkę chleba, którym Chrystus nakarmił słuchających go na pustkowiu i który połamał podczas ostatniej wieczerzy błogosławi chleb i wszelkie świąteczne pieczywo.
Na pamiątkę baranka paschalnego i świątecznych potraw, jakie Chrystus spożywał z apostołami podczas ostatniej wieczerzy błogosławione jest mięso, wędliny i wszelkie pokarmy, które będziemy jedli podczas wielkanocnego śniadania.
Jako znak nowego życia, które zostało odnowione przez zmartwychwstanie Chrystusa celebrans błogosławi jajka, którymi według tradycji wiele rodzin dzieli się podobnie jak opłatkiem składając świąteczne życzenia.
Oprócz chleba, wędliny i jaj, w zależności od regionu, w koszyczkach swoje miejsce znajdują również ser żółty, chrzan, ciasto i sól, które według tradycji polskiej symbolizują pierwociny płodów ziemi i pokarmów, za które chrześcijanie dziękują Stwórcy i bez których trudno byłoby się obejść. Dlatego coraz częściej do święconego dokładamy owoce i baranka z cukru, czekolady lub wędliny, który zdobi świąteczny stół.
Dodatkowo koszyczki zdobi się gałązką zimozielonego bukszpanu lub barwinkiem, co ma przypominać o pokonaniu przez Chrystusa śmierci.
Podczas specjalnej modlitwy poświęcenia pokarmów wielkanocnych kapłan lub diakon na pamiątkę chleba, którym Chrystus nakarmił słuchających go na pustkowiu i który połamał podczas ostatniej wieczerzy błogosławi chleb i wszelkie świąteczne pieczywo.
Na pamiątkę baranka paschalnego i świątecznych potraw, jakie Chrystus spożywał z apostołami podczas ostatniej wieczerzy błogosławione jest mięso, wędliny i wszelkie pokarmy, które będziemy jedli podczas wielkanocnego śniadania.
Jako znak nowego życia, które zostało odnowione przez zmartwychwstanie Chrystusa celebrans błogosławi jajka, którymi według tradycji wiele rodzin dzieli się podobnie jak opłatkiem składając świąteczne życzenia.
Oprócz chleba, wędliny i jaj, w zależności od regionu, w koszyczkach swoje miejsce znajdują również ser żółty, chrzan, ciasto i sól, które według tradycji polskiej symbolizują pierwociny płodów ziemi i pokarmów, za które chrześcijanie dziękują Stwórcy i bez których trudno byłoby się obejść. Dlatego coraz częściej do święconego dokładamy owoce i baranka z cukru, czekolady lub wędliny, który zdobi świąteczny stół.
Dodatkowo koszyczki zdobi się gałązką zimozielonego bukszpanu lub barwinkiem, co ma przypominać o pokonaniu przez Chrystusa śmierci.
mk