UWAGA!

Pierogowe wariacje w ZSG

 Elbląg, Pierogowe wariacje w ZSG
fot. AD

W środę 21 marca w Zespole Szkół Gospodarczych zostanie rozegrany XVII Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. W konkursie weźmie udział 22 uczestników reprezentujących 11 szkół naszego województwa. Tematem tegorocznej edycji konkursu są „Wariacje pierogowe”.

– „Mistrz Szkolnej Patelni” jest konkursem wojewódzkim organizowanym od 1995 roku – mówi Katarzyna Gliniecka z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu. – Jest to bardzo ważny turniej dla uczniów szkół gastronomicznych, pozwalający na doskonalenie umiejętności praktycznych, rozwijanie uzdolnień i zainteresowań kulinarnych. Kształtuje on również twórcze postawy wśród uczestników, promuje potrawy kuchni staropolskiej, bardzo często połączone z elementami nowoczesnej kuchni. Udział w konkursie przyczynia się również do promowania adeptów sztuki kulinarnej wśród przyszłych pracodawców.
       Rokrocznie konkurs organizuje ta szkoła, której przedstawiciele zwyciężyli w poprzedniej edycji: – W tym roku zaszczyt organizacji konkursu przypadł naszej szkole, dzięki laureatom XVI edycji – Natalii Antoniuk i Karolowi Szycy, którzy reprezentowali nasz Zespół Szkół Gospodarczych podczas ubiegłorocznego konkursu w Olsztynie – wyjaśnia Katarzyna Gliniecka. – Jest to trzecia edycja wojewódzkiego konkurs organizowana w Elblągu.
       Tematem tegorocznego XVII Wojewódzkiego Konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni” są „Wariacje pierogowe”.
       W konkursie weźmie udział 22 uczestników z 11 szkół województwa warmińsko-mazurskiego, są to: Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku, Zespół Szkół Zawodowych Technikum nr 2 w Mrągowie, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Morągu, Zespół Szkół nr 6 w Ełku, Zespół Szkół nr 2 w Mrągowie, Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim, Zespół Szkół nr 2 w Szczytnie, Zespół Szkół Zawodowych w Braniewie, Zespół Szkół Zawodowych w Ostródzie i Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu.
      
       Harmonogram zawodów:
       godz. 8 – oficjalne otwarcie konkursu (aula szkolna) przez dyrektora ZSG Marię Dobosz, losowanie tur, numerów pracowni konkursowych i stanowisk pracy
       godz. 9-13 – wykonywanie potraw konkursowych (w dwóch turach)
       godz. 12 – prezentacja zaproszonym gościom pracowni gastronomicznych po modernizacji oraz nowo wybudowanej części hotelowej ZSG
       godz. 13.40 – ogłoszenie wyników i uroczyste zakończenie konkursu.
      
       W tym roku konkursowe jury tworzą: Dariusz Struciński, szef kuchni „Anders Resort&Spa” w Starych Jabłonkach; Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna w Gdańsku; Jakub Dąbrowski, Elbląski Klub Kulinarny, właściciel Restauracja „Viki Lektiko”; Mateusz Dziwosz, „Sheraton” Gdańsk (absolwent naszego ZSG); Agnieszka Malinowska, gospodarstwo agroturystyczne „Vitalis” w Zastawnie; Bogumił Redliński, Restauracja „Złota Arka”; prof. Jerzy Borowski, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie; Grażyna Dywańska, Kuratorium Oświaty; Hanna Rakoczy i Wiesława Rakoczy, Koło Gospodyń Wiejskich w Suchaczu.
      
PD

Najnowsze artykuły w dziale Wiadomości

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (od najstarszych opinii)
  • z sola wypadowa ???
  • Jak w zawodach uczestniczy olsztyn i mazury a w składzie sędziowskim są z olsztyna i mazur to WYNIK PRZEGRANY DLA ELBLĄŻAN. Tak jest z każdym konkursem.
  • tam same mistrze pateli w garach. .hehe. .. jacy nauczyciele tacy kucharze. .. terror i tyle. .za żadne skarby
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    uczniak(2012-03-18)
  • hmm brawo kolejna edycja - nie wiem jak w tym roku ale w ubiegłych latach to zgłaszały się tylko osoby którym zależało na wyższej ocenie z przedmiotów zawodowych :( prawdziwych talentów kulinarnych w ZSG nigdy nie brakowało lecz nie było im dane uczestniczyć w takich konkursach :( powodzenia dla pasjonatów gotowania a nie dla pseudo patelniarzy PS KAROL jest prawdziwym mistrzem pozdrawiam
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    magdalenczyk(2012-03-18)
  • Nie wpuszczajcie ze wsi olsztyn, bo wam zsg przeniosą!!!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    SamotnyKartofel(2012-03-19)
  • A czy dalej młodzież z gastronomika pali papierosy na chodnikach wokół szkoły a w słówkach też nie przebiera ? Hmmm. .lekcje z polskiego chyba poszły w głęboki las.
  • W nazwisku właściciela ZŁOTEJ ARKI jest błąd. Pan Bogumił nazywa się Redlicki, a nie Redliński
  • Nie, młodzież z gastronomika nie pali w czasie przerw lekcyjnych poza szkoła, teraz na terenie szkoły dyrekcja potajemnie daje im jarać, ale jak policja przyjedzie to muszą spiepr*ać
Reklama