Marynowane, duszone na maśle, podawane razem ze śmietaną, będące składnikiem sosów, zup czy farszu - sposobów na przygotowanie tych żółtych, niewielkich, aczkolwiek bardzo smacznych grzybów nazywanych kurkami jest bez liku. Pieprzniki jadalne cenione są za swoje walory smakowe, są także źródłem witaminy C i potasu. Właśnie trwa na nie sezon.
Jak podaje Encyklopedia Leśna grzyb ten rośnie od maja do połowy listopada, a jego inne, pospolite nazwy to liszka, kurza nóżka czy łasiczka. Owocniki mają kolor żółty aż do pomarańczowego, a ich górna część ma średnicę do 7 cm. Pieprznik jadalny jest grzybem pospolitym, pojawia się gromadnie, najczęściej w pobliżu sosen, świerków, dębów oraz grabów, w różnych typach lasów. Ma lekko ostry smak i charakterystyczny zapach, stąd też wzięła się jego nazwa.
Jak czytamy w publikacji "Grzyby,jakich nie znamy" autorstwa Marty Wrzosek oraz Zbigniewa Sieroty (Centrum Informacyjne Lasów Państwowych, Warszawa 2012, s. 129) owocniki tego grzyba są bogate w witaminę C.
"Według encyklopedii jest jej nawet 0,4 mg/g świeżej masy, czyli 250 g owocników kurki jest równoważne z zawartością sztucznie wytworzonego kwasu askorbinowego w jednej drażetce z apteki (...)" - piszą autorzy. - "A do tego zawierają także dużo potasu oraz witaminy D (prohormon ergokalcyferol), ważnego związku oddziałującego na symbiozę mikoryzową z drzewem, a dla nas substancji regulującej gospodarkę wapniową. Ciekawe jest również to, że zawierają taką formę ergosterolu, która w badaniach wykazuje właściwości grzybobójcze i owadobójcze. Może dlatego owocniki kurki w naszych zbiorach podczas grzybobrania okazują się zawsze "zdrowe", to znaczy są bez larw owadów".
Jak czytamy w publikacji "Grzyby,jakich nie znamy" autorstwa Marty Wrzosek oraz Zbigniewa Sieroty (Centrum Informacyjne Lasów Państwowych, Warszawa 2012, s. 129) owocniki tego grzyba są bogate w witaminę C.
"Według encyklopedii jest jej nawet 0,4 mg/g świeżej masy, czyli 250 g owocników kurki jest równoważne z zawartością sztucznie wytworzonego kwasu askorbinowego w jednej drażetce z apteki (...)" - piszą autorzy. - "A do tego zawierają także dużo potasu oraz witaminy D (prohormon ergokalcyferol), ważnego związku oddziałującego na symbiozę mikoryzową z drzewem, a dla nas substancji regulującej gospodarkę wapniową. Ciekawe jest również to, że zawierają taką formę ergosterolu, która w badaniach wykazuje właściwości grzybobójcze i owadobójcze. Może dlatego owocniki kurki w naszych zbiorach podczas grzybobrania okazują się zawsze "zdrowe", to znaczy są bez larw owadów".
oprac. mw