UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Smaczne dary lasów (Opowieści z lasu, odc. 179)

 
Elbląg, Smaczne dary lasów (Opowieści z lasu, odc. 179)
Fot. adege/Pixabay

Marynowane, duszone na maśle, podawane razem ze śmietaną, będące składnikiem sosów, zup czy farszu - sposobów na przygotowanie tych żółtych, niewielkich, aczkolwiek bardzo smacznych grzybów nazywanych kurkami jest bez liku. Pieprzniki jadalne cenione są za swoje walory smakowe, są także źródłem witaminy C i potasu. Właśnie trwa na nie sezon.

Jak podaje Encyklopedia Leśna grzyb ten rośnie od maja do połowy listopada, a jego inne, pospolite nazwy to liszka, kurza nóżka czy łasiczka. Owocniki mają kolor żółty aż do pomarańczowego, a ich górna część ma średnicę do 7 cm. Pieprznik jadalny jest grzybem pospolitym, pojawia się gromadnie, najczęściej w pobliżu sosen, świerków, dębów oraz grabów, w różnych typach lasów. Ma lekko ostry smak i charakterystyczny zapach, stąd też wzięła się jego nazwa. 
       Jak czytamy w publikacji "Grzyby,jakich nie znamy" autorstwa Marty Wrzosek oraz Zbigniewa Sieroty (Centrum Informacyjne Lasów Państwowych, Warszawa 2012, s. 129) owocniki tego grzyba są bogate w witaminę C. 
       "Według encyklopedii jest jej nawet 0,4 mg/g świeżej masy, czyli 250 g owocników kurki jest równoważne z zawartością sztucznie wytworzonego kwasu askorbinowego w jednej drażetce z apteki (...)" - piszą autorzy. - "A do tego zawierają także dużo potasu oraz witaminy D (prohormon ergokalcyferol), ważnego związku oddziałującego na symbiozę mikoryzową z drzewem, a dla nas substancji regulującej gospodarkę wapniową. Ciekawe jest również to, że zawierają taką formę ergosterolu, która w badaniach wykazuje właściwości grzybobójcze i owadobójcze. Może dlatego owocniki kurki w naszych zbiorach podczas grzybobrania okazują się zawsze "zdrowe", to znaczy są bez larw owadów".  
oprac. mw
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem (od najstarszych opinii)
Pokazuj od
najnowszych
Pokazuj od budzących
największe emocje
Reklama