Jaja jak malowane, cukrowy baranek, a także chleb, wędlina, ciasto - to pokarmy wchodzące w skład święconki. Dziś (26 marca) Wielka Sobota. Wierni udali się do swoich kościołów parafialnych, by kapłan pobłogosławił pokarmy, które jutro trafią na wielkanocny stół. Zobacz zdjęcia.
W Polsce obrzęd święcenia pokarmów wielkanocnych został przyjęty z Zachodu i był już znany w początkach XIV w. W koszyku ze święconką podstawowe znaczenie miał zawsze chleb, ciasta wielkanocne, sery, masło i jaja, mięso oraz sól i chrzan. Od XVII w., zgodnie z zaleceniem Stolicy Apostolskiej, pierwsze miejsce w święconym zajmowała figurka baranka z ciasta, masła, cukru lub innych surowców – jako symbol Chrystusa zmartwychwstałego, ustawiana także współcześnie na łączce z wschodzącego zboża lub rzeżuchy.
Bardzo ważne są jaja (symbol nowego życia) w postaci kolorowych pisanek, kraszanek. Wszystko zależy od fantazji i umiejętności "artysty". W niektórych regionach zdobienia są tak piękne, że zwykłe, kurze jaja przypominają dzieła sztuki.
Bardzo ważne są jaja (symbol nowego życia) w postaci kolorowych pisanek, kraszanek. Wszystko zależy od fantazji i umiejętności "artysty". W niektórych regionach zdobienia są tak piękne, że zwykłe, kurze jaja przypominają dzieła sztuki.
A