Nowoczesny „gastronomik”

Dobiegający końca remont oraz modernizacja Zespołu Szkół Gospodarczych przy ul. Królewieckiej zaowocuje wkrótce oddaniem do użytku jednych z najnowocześniejszych w Polsce pracowni hotelarskich i kuchennych. Zobacz więcej zdjęć.
Odnowiony budynek szkoły, zaplecze gastronomiczne na europejskim poziomie oraz sprzęt wykorzystywany przez hotele najwyższej klasy, to udogodnienia, z których uczniowie będą mogli korzystać już w nadchodzącym roku szkolnym. Realizacja inwestycji odbywa się przy wykorzystaniu, pozyskanych przez Miasto, unijnych środków w ramach projektu pn. „Budowa, rozbudowa i unowocześnienie bazy szkolnictwa zawodowego, gastronomiczno-hotelarskiego z uwzględnieniem dostosowania do standardów unijnych w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu”.
Główny inwestor, którym jest Urząd Miejski w Elblągu, zakłada ukończenie prac w terminie.
– Remont zakończy się według planu, 24 września bieżącego roku – mówi naczelnik Wydziału Inwestycji UM Teresa Malentowicz. – Jednak nauka w szkole rozpocznie się jak zwykle – 1 września.
Warto zaznaczyć, że tak przygotowana placówka będzie miejscem podobnym do tych, w których absolwenci „gastronomika” podejmą przyszłą pracę. Z racji rozwoju infrastruktury turystycznej, jednego z priorytetów naszego regionu, stale wzrasta zapotrzebowanie na specjalistów w dziedzinie gastronomii, a co za tym idzie, niezbędne są nowocześnie wyposażone placówki oświatowe tej branży.
Jeszcze jedną, ważną zmianą, która czeka uczniów, jest wprowadzenie tzw. „modułowego systemu kształcenia”, który stosowany jest m.in. w szkołach w Wielkiej Brytanii, Holandii czy Niemczech.
– Powstaną cztery klasy wykorzystujące ten model nauczania, w Technikum Gastronomicznym i Zasadniczej Szkole Zawodowej – mówi Maria Dobosz, dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu. – Jest to dobre rozwiązanie, gdyż zakłada połączenie teorii z praktyką i sprawi, że wychowankowie szkoły będą lepiej przygotowani do pracy. Treści kształcenia są w tym wypadku dostosowane do realizacji przyszłych zadań zawodowych, ponieważ czynności wykonywane przez uczniów są do nich zbliżone. Podzieleni na kilkunastoosobowe grupy, realizują oni projekty, pokazy i ćwiczenia. Taki system nauczania integruje treści z różnych dyscyplin wiedzy. „System modułowy” do tej pory został wprowadzony jedynie w kilku szkołach na terenie naszego kraju. W Elblągu umożliwi to wsparcie z kolejnego programu unijnego, pn. „Poprawa jakości usług gastronomicznych i hotelarskich w regionie Warmii i Mazur w latach 2004-2013”. Zakłada on m.in. przekształcenie i modernizację struktury nauczania zawodowego w szkołach o profilu gastronomicznym.
Unowocześnienie Zespołu Szkół Gospodarczych podniesie poziom kształcenia i sprawi, że wzrośnie konkurencyjność szkoły na tle innych. Natomiast dyplom ukończenia „gastronomika” umożliwi absolwentom znalezienie dobrej posady nie tylko w Polsce, ale również na terenie całej Unii Europejskiej.
Główny inwestor, którym jest Urząd Miejski w Elblągu, zakłada ukończenie prac w terminie.
– Remont zakończy się według planu, 24 września bieżącego roku – mówi naczelnik Wydziału Inwestycji UM Teresa Malentowicz. – Jednak nauka w szkole rozpocznie się jak zwykle – 1 września.
Warto zaznaczyć, że tak przygotowana placówka będzie miejscem podobnym do tych, w których absolwenci „gastronomika” podejmą przyszłą pracę. Z racji rozwoju infrastruktury turystycznej, jednego z priorytetów naszego regionu, stale wzrasta zapotrzebowanie na specjalistów w dziedzinie gastronomii, a co za tym idzie, niezbędne są nowocześnie wyposażone placówki oświatowe tej branży.
Jeszcze jedną, ważną zmianą, która czeka uczniów, jest wprowadzenie tzw. „modułowego systemu kształcenia”, który stosowany jest m.in. w szkołach w Wielkiej Brytanii, Holandii czy Niemczech.
– Powstaną cztery klasy wykorzystujące ten model nauczania, w Technikum Gastronomicznym i Zasadniczej Szkole Zawodowej – mówi Maria Dobosz, dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu. – Jest to dobre rozwiązanie, gdyż zakłada połączenie teorii z praktyką i sprawi, że wychowankowie szkoły będą lepiej przygotowani do pracy. Treści kształcenia są w tym wypadku dostosowane do realizacji przyszłych zadań zawodowych, ponieważ czynności wykonywane przez uczniów są do nich zbliżone. Podzieleni na kilkunastoosobowe grupy, realizują oni projekty, pokazy i ćwiczenia. Taki system nauczania integruje treści z różnych dyscyplin wiedzy. „System modułowy” do tej pory został wprowadzony jedynie w kilku szkołach na terenie naszego kraju. W Elblągu umożliwi to wsparcie z kolejnego programu unijnego, pn. „Poprawa jakości usług gastronomicznych i hotelarskich w regionie Warmii i Mazur w latach 2004-2013”. Zakłada on m.in. przekształcenie i modernizację struktury nauczania zawodowego w szkołach o profilu gastronomicznym.
Unowocześnienie Zespołu Szkół Gospodarczych podniesie poziom kształcenia i sprawi, że wzrośnie konkurencyjność szkoły na tle innych. Natomiast dyplom ukończenia „gastronomika” umożliwi absolwentom znalezienie dobrej posady nie tylko w Polsce, ale również na terenie całej Unii Europejskiej.
Joanna Kownacka