
Autorem przepisu jest Agnieszka Zglińska z Zespołu Szkół Rolniczych w Nowym Mieście Lubawskim, uczestniczka konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.
Składniki na 6 porcji: 1 kg fileta z kurczaka, 6 winnych jabłek, 1 szklanka bulionu z kostki rosołowej o smaku warzywnym lub ziołowym, sok z 1 cytryny, sól, majeranek do smaku, margaryna, oliwa lub olej do smażenia, 6 dużych ziemniaków.
Sposób przygotowania: Filet z kurczaka umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i majerankiem. Mięso przykryć folią aluminiową i wstawić na ok. 20 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mięso obsmażyć na złoty kolor, tak, aby było ono równomiernie zrumienione. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, oprószyć w majeranku i dodać do mięsa, a następnie zalać wszystko bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Kurczaka podawać z ziemniakami.
Smacznego
Sposób przygotowania: Filet z kurczaka umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i majerankiem. Mięso przykryć folią aluminiową i wstawić na ok. 20 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mięso obsmażyć na złoty kolor, tak, aby było ono równomiernie zrumienione. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, oprószyć w majeranku i dodać do mięsa, a następnie zalać wszystko bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Kurczaka podawać z ziemniakami.
Smacznego
mk