UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Polędwiczki po staropolsku w sosie borowikowym

Elbląg, Polędwiczki po staropolsku w sosie borowikowym
(fot. rb)

Autorem przepisu jest Maciej Moroń z Zespołu Szkół Zawodowych w Mrągowie, uczestnik konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.

Składniki na 6 porcji: 1 kg polędwiczek wieprzowych, 4 opakowania szpinaku, 100 g borowików, 1 pęczek szczypioru, 1 cukinia, sól, pieprz, cząber, rozmaryn, czosnek do smaku, 0,5 kg ziemniaków, 1 jabłko, 6 pomidorków koktajlowych, 100 g masła, 0,5 l oleju, 250 ml śmietanki 30%, 1 jajo, 0,1 kg mąki, 0,1 l mleka, 1 kostka bulionowa, 1 op. sosu grzybowego.
     Sposób przygotowania: Oczyszczoną, umytą polędwiczkę podsmażamy z dwóch stron, następnie dusimy. Szpinak podsmażamy na maśle i odrobinie oleju, po chwili dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Ziemniaki i cukinię myjemy, obieramy i kroimy w cienkie paski, dodajemy starte na tarce jabłko i mieszamy z jajkiem, mąką i mlekiem, dodajemy sól i pieprz. Smażymy cienkie, okrągłe placki. Do wrzącego bulionu dodajemy grzyby pokrojone w paseczki, dodajemy sos grzybowy oraz odrobinę śmietanki do zagęszczenia. Podsmażamy na oleju pomidorki koktajlowe, aby uzyskały ciemniejszą barwę. Układamy wszystko na talerzu i polewamy sosem.
     Smacznego.
oprac. mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...
Reklama