UWAGA!

Przepis na czwartek. Kuchnia ukraińska

 Przepis na czwartek. Kuchnia ukraińska

Przyszedł kolejny dzień z kuchnią ukraińską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to pochodzące właśnie z Ukrainy: zupa czenachi oraz nadziewany bakłażan.

Czenachi (składniki):
       - 1,5l bulionu wołowego
       - 0,5kg mięsa wołowego
       - sól, pieprz
       - 2 cebule
       - 2 czerwone buraki
       - 3 marchewki
       - koperek
       - 1 puszka czerwonej fasolki
       - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
       - 1 łyżka ostrej papryki
       - 1 łyżka mąki
       - 3 duże ziemniaki
      
       Przygotowanie:
       Gotujemy rosół. Następnie smażymy pokrojone w grubą kostkę, przyprawione solą i pieprzem, mięso wołowe. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę. Do przygotowanego wcześniej rosołu, wrzucamy mięso, obranego buraka oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie dodajemy startą na grubej tarce marchew. Na koniec dodajemy fasolę z puszki i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
       Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy ostrą papryką i pieprzem, a całość zaprawiamy mąką. Potrawa powinna być dość gęsta.
       Z dwóch ziemniaków smażymy frytki i wkładamy do zupy podanej na talerzu (po kilka sztuk). Dodajemy drobno posiekany czosnek i posypujemy koperkiem. (Na Ukrainie, zupę podaje się z pieczywem).

 


      
       Bakłażan (składniki):
       -1 bakłażan
       - sól, pieprz
       - 1 pomidor
       - 1 cebula
       - olej
       - 100g mięsa mielonego
       - 150g sera
      
       Przygotowanie:
       Bakłażana przekroić wzdłuż, posolić skórę i zostawić na około godz. (pozbędziemy się gorzkiego smaku). Następnie delikatnie wydrążtć miąższ.
       Miąższ posiekać razem z pomidorem, cebulą i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i przyprawy. Podlać łyżką wody i dusić przez kilka minut.
       Bakłażana napełnić farszem. Na wierzch położyć plastry sera, przykryć i chwilę poczekać (aż ser się rozpuści). Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni ukraińskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie ukraińskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
      


       Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...