UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Przepis na czwartek. Kuchnia włoska

 

Przyszedł kolejny dzień z kuchnią włoską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to pochodzące ze słonecznej Italii: Crema di zucca con funghi oraz Scalopine spack e gorgonzola.

Crema di zucca con funghi (krem z dyni i prawdziwków)
      
       Składniki:
       - 600g dyni
       - 20g suszonych prawdziwków
       - 2 grzyby prawdziwki świeże (mrożone)
       - 1l rosołu
       - 200g śmietany
       - 150g tartego sera
       - 1 cebula
      
       Na oleju obsmażyć cebulkę i dodać dynie pocietą w kawałki. Po kilku minutach dodać namoczone wcześniej grzyby razem z woda, w której się moczyły.
       Dodać pieprz i sól oraz zagotować trochę rosołu. Gdy się ugotuje, całość zmiksować. Dodać śmietanę i resztę rosołu i ponownie zagotować.
       Wlać krem do miseczki, dodać troszkę startego sera i ozdobić świeżym grzybkiem.
      
       Scalopine spack e gorgonzola (kotlet wieprzowy z bekonem i gorgonzolą)

 


       Składniki:
       - 50g sera gorgonzola
       - 50g bekonu
       - 1 łyżka oliwy z oliwek
       - 6 płatków wieprzowiny
       - pieprz
      
       Na początek gorgonzolę pokroić w kostkę. Usmażyć kotlety na oleju (po 2 minuty z każdej strony). Następnie położyć cieniutki plasterek bekonu i parę kostek gorgonzoli.
       Całość znajdującą się na patelni przykryć pokrywką i dusić minutę, aż gorgonzola się rozpuści.
      
       Tak przyrządzone danie lekko popieprzyć i podać na rucoli. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy włoskiej kuchni. Jeśli nie macie czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której włoskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Tam czeka na Was pani Alina Romańska, kucharz z dyplomem kuchni włoskiej, która współpracowała z Gianfranco Vissmanim, cenionym na całym świecie szefem kuchni.
      
      


       Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

      
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...