UWAGA!

Przepis na poniedziałek. Kuchnia staropolska

 

„Każdy naród kocha własną kuchnię. Woli ją od kuchni innych narodów. Uważa, że jest najlepsza. Wszystkie narody mają rację, gdyż żaden bez własnej kuchni obejść się nie może” – pisze Pani Hanna Szymanderska w swojej książce pt. „Kuchnia staropolska”. I jest w tym sporo prawdy. Możemy rozkoszować się smakiem dań z innych regionów świata, ale zawsze z utęsknieniem wrócimy do tradycyjnych domowych potraw. W tym tygodniu, prym będzie wiodła u nas kuchnia polska, ale z czasów naszych przodków. Przepisy na poniedziałek to krupnik staropolski oraz roladki drobiowe w sosie musztardowym.

Krupnik staropolski „zabielany” (składniki):
       - wywar z kurczaka
       - marchew
       - pietruszka
       - nać pietruszki
       - seler
       - kasza jęczmienna
       - ziemniaki
       - śmietanka do zup
       - sól, pieprz
      
       Przygotowanie:
       Ugotować wywar z kurczaka po czym dodać rozdrobnioną marchew, pietruszkę i seler. Następnie dodać kaszę jęczmienną i gotować aż zmięknie. W kolejnym kroku dołożyć, pokrojone w kostkę ziemniaki i również gotować, aż będą miękkie.
       Tak przygotowany krupnik zabielić śmietanką oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Na końcu posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

 


      
       Roladki drobiowe w sosie musztardowym (składniki):
       - pierś z kurczaka
       - sól, pieprz
       - bułka
       - mleko
       - masło
       - nać pietruszki
       - żurawina
       - zasmażka
       - rosół
       - śmietanka
       - musztarda
       - ziemniaki
       - sałata
      
       Przygotowanie:
       Z piersi kurczaka rozbić płat mięsa, posolić i nadziać farszem (namoczona w mleku bułka, odciśnięta z dodatkiem masła, natki pietruszki oraz kilku owoców żurawiny). Tak przygotowane mięso zawinąć w roladki i upiec w piekarniku. Osobno przygotować sos musztardowy.
       Sos musztardowy: sporządzić zasmażkę na maśle. Dodać do niej rosół, śmietankę, musztardę oraz do smaku doprawić solą i pieprzem.
       Upieczone roladki polać przygotowanym sosem. Całość najlepiej podawać z ziemniakami i sałatą.
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni staropolskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie staropolskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Redakcja
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
NOWOŚĆ! Dział "A moim zdaniem" obsługuje hashtagi.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...