UWAGA!

Przepis na wtorek. Kuchnia włoska

2013-12-17
Aktualizowany 2013-12-17 12:00
 

Przyszedł kolejny dzień z kuchnią włoską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to pochodzące ze słonecznej Italii: zupa Minestrone (włoska zupa warzywna) oraz Cotoletta alla parmiggiana.

Zupa Minestrone (włoska zupa warzywna)
      
       Składniki:
       - 300g pomidorów
       - 1 czerwona papryka
       - 100g dyni
       - 50g selera (korzeń)
       - 1 pietruszka
       - 1 cebula
       - 100g pora
       - 200g marchewki
       - 200g cukinii
       - 200g ziemniaków
       - 200g kapusty
       - 2 listki laurowe
       - 2 ząbki czosnku
      
       Na rozgrzanym w garnku maśle, podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa. Całość zalać przygotowanym wcześniej rosołem i zagotować.
       10. min przed końcem gotowania, dodać pokrojone w kostkę pomidory (mogą być z puszki). Przygotowaną zupę wymieszać ze śmietaną tak, aby się nie zważyła. Po tej czynności można już cieszyć się smakiem pierwszego dania.
      
       Cotoletta alla parmiggiana (kotlet wieprzowy z parmezanem)

 


       Składniki:
       - 4 kotlety wieprzowe
       - bułka tarta
       - 100g sera parmiggiano
       - 25 ml mleka
       - 30g masła
       - 25g mąki
       - 2 żółtka
       - sól
      
       Ubite kotlety obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Następnie usmażyć. Przygotowane w ten sposób kotlety ułożyć w brytfannie i posypać grubo parmezanem oraz zalać beszamelem. Przygotowane w ten sposób składniki wrzucić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut.
       Podawać z ziemniaczkami w ziołach (można wybrać w zależności od upodobań) oraz ulubioną sałatą.


       Smacznego!

       Już jutro kolejne przepisy włoskiej kuchni. Jeśli nie macie czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której włoskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Tam czeka na Was pani Alina Romańska, kucharz z dyplomem kuchni włoskiej, która współpracowała z Gianfranco Vissmanim, cenionym na całym świecie szefem kuchni.
      
       Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w godz. 11-19 w lokalu z 50% rabatem!
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
NOWOŚĆ! Dział "A moim zdaniem" obsługuje hashtagi.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)