UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Roladki z soli

Elbląg, Roladki z soli
(fot. rb)

Autorem przepisu jest Emilia Kalita z Zespołu Szkół Gospodarczych i Warsztatów Szkolnych w Elblągu, uczestniczka konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.

Składniki na 6 porcji: 4 płaty soli, 4 średnie marchewki, 1 seler, 2 pory, 2 paczki szpinaku, sól, pieprz do smaku, 2 jaja, 1 kostka bulionu jarzynowego, 3 ząbki czosnku, 600 g ziemniaków, 40 g masła, 1 op. przyprawy do ryb.
     Sposób przygotowania: Solę posypujemy przyprawą do ryb. Marchew i seler myjemy, obieramy i ucieramy na tarce na grubych oczkach. Część pora odkładamy, resztę drobno kroimy. Rozdrobnione warzywa obsmażamy i dusimy do miękkości z niewielką ilością wody i kostką bulionową. Gdy warzywa będą miękkie, odstawiamy je do wystygnięcia. Następnie nakładamy je na solę, zwijamy roladki i obwiązujemy krótko obgotowanym, pokrojonym w długie paski porem. Roladki układamy w garnku do gotowania na parze i gotujemy do momentu, gdy ryba będzie miękka. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, odparowujemy, dodajemy masło i ubijamy na puszystą masę (można dodać zamiast masła mleko lub margarynę). Na patelni obsmażamy szpinak, doprawiając wyciśniętym czosnkiem i solimy do smaku, następnie dodajemy jaja i czekamy, aż jaja się zetną. Na talerz porcjujemy szpinak i układamy na nim roladki z soli. Potrawę dekorujemy według uznania.
     Smacznego.
oprac. ml
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...
Reklama