UWAGA!

Biblioteka serem pachnąca

 Elbląg, Warsztaty był połączone z degustacją serów
Warsztaty był połączone z degustacją serów (fot. Anna Dembińska)

- Region Żuław ma najbogatszą historię serowarską w Polsce. Takiego zagęszczenia mleczarni i specjalistów w zakresie produkcji sera nie było w żadnej innej części Polski - opowiada Jacek Opitz, pasjonat historii i serowarstwa na Żuławach. Dziś (17 sierpnia) poprowadził kolejne warsztaty w Bibliotece Elbląskiej dla osób głodnych wiedzy kulinarnej. Zobacz zdjęcia.

Pogoda w końcu nie pokrzyżowała planów organizatorów, dzięki czemu tajniki lokalnej kuchni uczestnicy spotkania mogli zgłębiać na dziedzińcu biblioteki elbląskiej. Na gości czekały ogromne bloki sera, uwarzone zgodnie z dawną tradycją serowarską. O historii produkcji sera na Żuławach, jak i niuansach związanych z procesem produkcji opowiadał Jacek Opitz, nowodworzanin, od wielu lat przemierzający kulinarne ścieżki naszego regionu.
       Tradycje serowarskie przywieźli na Żuławy mennonici, stanowiący odłam anabaptyzmu, którzy przybyli na te tereny w obawie przed prześladowaniami.
       - Ich dbałość o mlekodajne zwierzęta, w połączeniu ze świetną ziemią, która rodziłą rewelacyjną paszę dla zwierząt sprawiła, że sery żułąwskie były świetnej jakości – opowiadał pan Jacek.
       Na spotkaniu obecny był także Jakub Konczerewicz, absolwent elbląskiego Zespołu Szkół Techniczno-Informatycznych, który zaraził się pasją do sztuki serowarskiej. To właśnie efekty jego ciężkiej pracy – wielokilogramowe bloki sera - mogliśmy podziwiać na stołach ustawionych przed budynkiem biblioteki.
       Po wykładzie uczestnicy spotkania mieli okazję spróbować wywodzącego się z Żuław sera Werderkäse.
       Kolejne spotkanie z cyklu "Lato pełne smaków" w Bibliotece Elbląskiej już w czwartek, 24 sierpnia. Jedną z potraw regionalnych, gietrzwałdzką sałatkę, gościom biblioteki przybliży dietetyk Barbara Bukowska. Początek o godz. 11.
      
      
Radosław Florkowski

Najnowsze artykuły w dziale Społeczeństwo

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (od najstarszych opinii)
Reklama