- Region Żuław ma najbogatszą historię serowarską w Polsce. Takiego zagęszczenia mleczarni i specjalistów w zakresie produkcji sera nie było w żadnej innej części Polski - opowiada Jacek Opitz, pasjonat historii i serowarstwa na Żuławach. Dziś (17 sierpnia) poprowadził kolejne warsztaty w Bibliotece Elbląskiej dla osób głodnych wiedzy kulinarnej. Zobacz zdjęcia.
Pogoda w końcu nie pokrzyżowała planów organizatorów, dzięki czemu tajniki lokalnej kuchni uczestnicy spotkania mogli zgłębiać na dziedzińcu biblioteki elbląskiej. Na gości czekały ogromne bloki sera, uwarzone zgodnie z dawną tradycją serowarską. O historii produkcji sera na Żuławach, jak i niuansach związanych z procesem produkcji opowiadał Jacek Opitz, nowodworzanin, od wielu lat przemierzający kulinarne ścieżki naszego regionu.
Tradycje serowarskie przywieźli na Żuławy mennonici, stanowiący odłam anabaptyzmu, którzy przybyli na te tereny w obawie przed prześladowaniami.
- Ich dbałość o mlekodajne zwierzęta, w połączeniu ze świetną ziemią, która rodziłą rewelacyjną paszę dla zwierząt sprawiła, że sery żułąwskie były świetnej jakości – opowiadał pan Jacek.
Na spotkaniu obecny był także Jakub Konczerewicz, absolwent elbląskiego Zespołu Szkół Techniczno-Informatycznych, który zaraził się pasją do sztuki serowarskiej. To właśnie efekty jego ciężkiej pracy – wielokilogramowe bloki sera - mogliśmy podziwiać na stołach ustawionych przed budynkiem biblioteki.
Po wykładzie uczestnicy spotkania mieli okazję spróbować wywodzącego się z Żuław sera Werderkäse.
Kolejne spotkanie z cyklu "Lato pełne smaków" w Bibliotece Elbląskiej już w czwartek, 24 sierpnia. Jedną z potraw regionalnych, gietrzwałdzką sałatkę, gościom biblioteki przybliży dietetyk Barbara Bukowska. Początek o godz. 11.
Tradycje serowarskie przywieźli na Żuławy mennonici, stanowiący odłam anabaptyzmu, którzy przybyli na te tereny w obawie przed prześladowaniami.
- Ich dbałość o mlekodajne zwierzęta, w połączeniu ze świetną ziemią, która rodziłą rewelacyjną paszę dla zwierząt sprawiła, że sery żułąwskie były świetnej jakości – opowiadał pan Jacek.
Na spotkaniu obecny był także Jakub Konczerewicz, absolwent elbląskiego Zespołu Szkół Techniczno-Informatycznych, który zaraził się pasją do sztuki serowarskiej. To właśnie efekty jego ciężkiej pracy – wielokilogramowe bloki sera - mogliśmy podziwiać na stołach ustawionych przed budynkiem biblioteki.
Po wykładzie uczestnicy spotkania mieli okazję spróbować wywodzącego się z Żuław sera Werderkäse.
Kolejne spotkanie z cyklu "Lato pełne smaków" w Bibliotece Elbląskiej już w czwartek, 24 sierpnia. Jedną z potraw regionalnych, gietrzwałdzką sałatkę, gościom biblioteki przybliży dietetyk Barbara Bukowska. Początek o godz. 11.
Radosław Florkowski