
Wino z mniszka lekarskiego, rogaliki topione w wodzie, pierogi z hrećką, musztarda agrestowa czy chleb pieczony z orzechem włoskim. Mieszanina smaków i zapachów, a wszystkie zakorzenione w tradycji regionu. W elbląskim Zespole Szkół Gospodarczych odbył się finał subregionalny VII edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na Stołach Europy”. Dwa pierwsze miejsca w kategorii „Potrawy- przedsiębiorstwa i szkoły” przypadły reprezentantom elbląskiej szkoły. Zobacz fotoreportaż.
Do konkursu zgłoszono 41 produktów oraz 16 potraw, na przygotowanie których uczestnicy konkursu mieli dwie godziny.
– Dzisiejszy konkurs ma charakter subregionalny. Nie tylko polega on na gotowaniu własnych potraw, ale także na promocji produktów naturalnych i surowców, które są na naszych ziemiach. Na jednej sali wystawili się ci, którzy mają już gotowe wyroby, np. miód, nalewki czy wędliny, natomiast w kategorii przedsiębiorców i osób indywidualnych odbywa się konkurs kulinarny na potrawę regionalną – mówiła podczas dzisiejszego (10 listopada) konkursu Maria Dobosz, dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu. – Uczestnicy podzieleni są na dwie pracownie, jedna to przedsiębiorstwa, druga- uczestnicy indywidualni. Jako szkoła również bierzemy udział, stajemy ramię w ramię z profesjonalistami. Zanim potrawy zostały zakwalifikowane do konkursu zostały poddane ocenie komisji, z trzech wysłanych przez nas propozycji dwie zakwalifikowały się do konkursu.
Dwa pierwsze miejsca w kategorii „Potrawy- przedsiębiorstwa i szkoły” zdobyli reprezentanci Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu. Pierwsze miejsce zajęła Natalia Antoniuk z potrawą pn. „Kaszanka prababci Zosi na pajdzie chleba, podana z konfiturą z czerwonej cebuli”, natomiast drugie Mateusz Pinkus z daniem „Pstrąg zapiekany z warzywami i ziołami”.
– Na naszych konkursach „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, jak i konkursach z kalendarza kulinarnego przede wszystkim ocenia się smak. Oczywiście towarzyszy temu kwestia odbioru wizualnego, ale najważniejszy pozostaje jednak smak. Drugim kryterium jest to, czy jest to tradycyjne i wpisane w historię regionu, czy też nie. Chcemy promować smaki Warmii, Mazur i Powiśla czyli surowce z naszego regionu, tradycyjne techniki przetwórstwa z naszego regionu oraz potrawy i przepisy – mówił Igor Hutnikiewicz, Dyrektor Biura Jakości i Znaków Regionalnych Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie, przewodniczący jury. – Myślę, że takie tradycyjne odżywanie jest niezwykle ważne, w aspekcie jakości życia, zdrowia, ale także w aspekcie gospodarczym, dotyczącym rozwoju, w sensie regionalnym i lokalnym. Myślę, że jest coraz więcej osób i firm, które startują w naszym konkursie. Liczymy na to, że zaangażowanie społeczności lokalnej w temat dotyczący żywności i potraw będzie coraz większe.
Organizatorami konkursu jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.
Wyniki konkursu:
Potrawy-przedsiębiorstwa i szkoły
I. Kaszanka prababci Zosi na pajdzie chleba, podana z konfiturą z czerwonej cebuli-uczennica Natalia Antoniuk Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu
II. Pstrąg zapiekany z warzywami i ziołami-uczeń Mateusz Pinkus Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu
III. Pierożki z hrećką- Zajazd „Pod Kłobukiem '' Małdyty
Potrawy-osoby fizyczne
I. Czernina „ Królewska ''- Wioska tematyczna „ Królewiacy '', Królewo k. Morąga
II. Polędwiczki wieprzowe- Klub Gosposia ( Barbara Chrząszcz ), Tolkmicko
III. Zupa klopsowa- Koło Gospodyń Wiejskich w Kamionku Wielkim, Krystyna Greń Kamionek Wielki k.Tolkmicka
Regionalne napoje alkoholowe
I. Nalewka domowa „ orzechówka '' - Halina Smyk, Pieniężno
I. Nalewka tarninowa- Krystyna Hadała Wargielity k. Bartoszyc
II. Nalewka z kwiatu bzu-Klub Gosposia ( Barbara Chrząszcz ), Tolkmicko
III. Nalewka z jeżyny leśnej-Maria Oleszkiewicz, Tolkmicko
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty i przetwory mięsne
I. Filet z kaczki staropolski- Restauracja „ U Wokulskiego '' Ostróda
II. Szynka staromazurska wieprzowa surowa dojrzewająca- Zakład Przetwórstwa Mięsnego „ Pabich '' Dariusz Pabich Lubajny k.Ostródy
III. Półgęsek- WPPHU Vitalis Tadeusz Kawa Zastawno k. Młynar
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty i przetwory z ryb
I. Sandacz w panierce-Barbara Tuzimek Tolkmicko
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego miody
I. Miód rzepakowy- Zbigniew Irla Janowo k. Elbląga- Miody z Dolnych Żuław
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami, przetwory owocowe i warzywne ( w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)
I. Rajskie jabłuszka w syropie- Kamila Chrząszcz Tolkmicko
II. Królowa jesiennego warzywnika dynia w przecierze żurawinowym- Krystyna Łuczyńska Kurzętnik
II. Galaretka porzeczkowa- Emilia Piaścik Tolkmicko
III Rydze marynowane- Barbara Hadała Wargielity k. Bartoszyc
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami, produkty zbożowe i cukiernicze
I. Marchewkowiec- Kawiarnia „Moja '' Alicja Derdoń Olsztyn
I. Tort makowy- Halina Smyk Pieniężno
II. Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi- Janina Hadała Wargielity k. Bartoszyc
III. Chleb wiejski- Piekarnia „ Delicja ” Pieniężno
III. Rogaliki książęce- Renata Biernacka Bielica k. Godkowa
– Dzisiejszy konkurs ma charakter subregionalny. Nie tylko polega on na gotowaniu własnych potraw, ale także na promocji produktów naturalnych i surowców, które są na naszych ziemiach. Na jednej sali wystawili się ci, którzy mają już gotowe wyroby, np. miód, nalewki czy wędliny, natomiast w kategorii przedsiębiorców i osób indywidualnych odbywa się konkurs kulinarny na potrawę regionalną – mówiła podczas dzisiejszego (10 listopada) konkursu Maria Dobosz, dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu. – Uczestnicy podzieleni są na dwie pracownie, jedna to przedsiębiorstwa, druga- uczestnicy indywidualni. Jako szkoła również bierzemy udział, stajemy ramię w ramię z profesjonalistami. Zanim potrawy zostały zakwalifikowane do konkursu zostały poddane ocenie komisji, z trzech wysłanych przez nas propozycji dwie zakwalifikowały się do konkursu.
Dwa pierwsze miejsca w kategorii „Potrawy- przedsiębiorstwa i szkoły” zdobyli reprezentanci Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu. Pierwsze miejsce zajęła Natalia Antoniuk z potrawą pn. „Kaszanka prababci Zosi na pajdzie chleba, podana z konfiturą z czerwonej cebuli”, natomiast drugie Mateusz Pinkus z daniem „Pstrąg zapiekany z warzywami i ziołami”.
– Na naszych konkursach „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, jak i konkursach z kalendarza kulinarnego przede wszystkim ocenia się smak. Oczywiście towarzyszy temu kwestia odbioru wizualnego, ale najważniejszy pozostaje jednak smak. Drugim kryterium jest to, czy jest to tradycyjne i wpisane w historię regionu, czy też nie. Chcemy promować smaki Warmii, Mazur i Powiśla czyli surowce z naszego regionu, tradycyjne techniki przetwórstwa z naszego regionu oraz potrawy i przepisy – mówił Igor Hutnikiewicz, Dyrektor Biura Jakości i Znaków Regionalnych Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie, przewodniczący jury. – Myślę, że takie tradycyjne odżywanie jest niezwykle ważne, w aspekcie jakości życia, zdrowia, ale także w aspekcie gospodarczym, dotyczącym rozwoju, w sensie regionalnym i lokalnym. Myślę, że jest coraz więcej osób i firm, które startują w naszym konkursie. Liczymy na to, że zaangażowanie społeczności lokalnej w temat dotyczący żywności i potraw będzie coraz większe.
Organizatorami konkursu jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.
Wyniki konkursu:
Potrawy-przedsiębiorstwa i szkoły
I. Kaszanka prababci Zosi na pajdzie chleba, podana z konfiturą z czerwonej cebuli-uczennica Natalia Antoniuk Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu
II. Pstrąg zapiekany z warzywami i ziołami-uczeń Mateusz Pinkus Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu
III. Pierożki z hrećką- Zajazd „Pod Kłobukiem '' Małdyty
Potrawy-osoby fizyczne
I. Czernina „ Królewska ''- Wioska tematyczna „ Królewiacy '', Królewo k. Morąga
II. Polędwiczki wieprzowe- Klub Gosposia ( Barbara Chrząszcz ), Tolkmicko
III. Zupa klopsowa- Koło Gospodyń Wiejskich w Kamionku Wielkim, Krystyna Greń Kamionek Wielki k.Tolkmicka
Regionalne napoje alkoholowe
I. Nalewka domowa „ orzechówka '' - Halina Smyk, Pieniężno
I. Nalewka tarninowa- Krystyna Hadała Wargielity k. Bartoszyc
II. Nalewka z kwiatu bzu-Klub Gosposia ( Barbara Chrząszcz ), Tolkmicko
III. Nalewka z jeżyny leśnej-Maria Oleszkiewicz, Tolkmicko
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty i przetwory mięsne
I. Filet z kaczki staropolski- Restauracja „ U Wokulskiego '' Ostróda
II. Szynka staromazurska wieprzowa surowa dojrzewająca- Zakład Przetwórstwa Mięsnego „ Pabich '' Dariusz Pabich Lubajny k.Ostródy
III. Półgęsek- WPPHU Vitalis Tadeusz Kawa Zastawno k. Młynar
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty i przetwory z ryb
I. Sandacz w panierce-Barbara Tuzimek Tolkmicko
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego miody
I. Miód rzepakowy- Zbigniew Irla Janowo k. Elbląga- Miody z Dolnych Żuław
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami, przetwory owocowe i warzywne ( w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)
I. Rajskie jabłuszka w syropie- Kamila Chrząszcz Tolkmicko
II. Królowa jesiennego warzywnika dynia w przecierze żurawinowym- Krystyna Łuczyńska Kurzętnik
II. Galaretka porzeczkowa- Emilia Piaścik Tolkmicko
III Rydze marynowane- Barbara Hadała Wargielity k. Bartoszyc
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami, produkty zbożowe i cukiernicze
I. Marchewkowiec- Kawiarnia „Moja '' Alicja Derdoń Olsztyn
I. Tort makowy- Halina Smyk Pieniężno
II. Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi- Janina Hadała Wargielity k. Bartoszyc
III. Chleb wiejski- Piekarnia „ Delicja ” Pieniężno
III. Rogaliki książęce- Renata Biernacka Bielica k. Godkowa
mw