UWAGA!

Mistrz Szkolnej Patelni - 18 konkursowych dań

2008-03-05
Aktualizowany 2008-03-11 00:01
Elbląg, jemy, żeby żyć czy żyjemy żeby jeść?
jemy, żeby żyć czy żyjemy żeby jeść?

W czwartek 13 marca w Zespole Szkół Gospodarczych odbędzie się finał 13. edycji konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. O tytuł walczyć będzie 18 najlepszych młodych kucharzy z naszego województwa. W jury zasiądzie m.in. Robert Sowa, szef kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie, były kucharz piłkarskiej reprezentacji Polski. U nas już dziś wszystkie przepisy na konkursowe potrawy.

Konkurs ma formułę otwartą, w etapie szkolnym mogli wziąć udział wszyscy uczniowie szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym w województwie. Etap szkolny wyłonił po dwóch najlepszych uczniów z każdej szkoły do etapu finałowego - ten odbędzie się 13 marca w elbląskim Zespole Szkół Gospodarczych.
     Etap finałowy polega na samodzielnym wykonaniu potrawy wybranej z jednej z dwóch grup potraw:
     „Drób z owocami” - drób znaczy tu kaczka, gęś lub kurczak w połączeniu z owocami,
     „Potrawy kuchni regionalnej” (z dowolnego regionu Polski).
     - Propagowanie sztuki kulinarnej przez uczniów szkół branży gastronomicznej województwa warmińsko-mazurskiego to doskonała promocja regionu, ale konkurs to przede wszystkim pokaz umiejętności zawodowych - mówi Barbara Bukowska, współorganizatorka konkursu. - To także konfrontacja możliwości i umiejętności uczniów z różnych szkół naszego regionu, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego i motywowanie uczniów do zdobywania wiedzy i umiejętności ponadprogramowych.
     Potrawy oceniać będą dwie komisje: techniczna, w składzie:
     Robert Sowa, szef kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie
     Andrzej Bałdyga, szef kuchni Hotelu Mrongovia-Mercure w Mrągowie
     Dariusz Struciński, szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach
     Paweł Ryckiewicz, szef kuchni Hotelu Villa Verde w Zawierciu
     Robert Podsiadły, kucharz z Wrocławia
     Piotr Misztal, szef kuchni restauracji „Pod Aniołami” w Elblągu.
     Ta komisja oceniać będzie stopień trudności wykonywanej potrawy, pomysłowość, sprawność z sporządzaniu potrawy, przygotowanie stanowiska pracy, ekonomiczne wykorzystanie surowca, prawidłowość przebiegu procesu technologicznego, cechy organoleptyczne potrawy.
     Będzie też jury degustacyjne, któremu przewodniczyć będzie prof. Jerzy Borowski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Ta komisja oceniać będzie cechy organoleptyczne potrawy, estetykę i smakowitość.
     
     A oto, co przyrządzi 18 uczestników konkursu. Po konkursie pokażemy te potrawy i opowiemy, jak smakowały jurorom. Wy możecie sprawdzić to wcześniej.
      Udka w pomarańczach
      Kurczak po staropolsku
      Szczupak w wędzonym boczku
      Eskalopki z indyka w dżemie żurawinowym
      Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowo-miodowym
      Polędwiczki po staropolsku w sosie borowikowym
      Mrowisko
      Leszcz po mazursku inaczej
      Stek ze strusia
      Polędwica wieprzowa z fasolą
      Kurczak nadziewany ryżem i morelami
      Filety z kurczaka w figach i miodzie
      Roladki egzotyczne w sosie z żurawinami
      Kieszonki drobiowe z morelami w sosie malinowym
      Udka na jabłkach w słodkim sosie
      Kurczak w migdałach
      Torcik z sandacza nadziewany szpinakiem w akompaniamencie suszonych pomidorków pod ryżem buraczanym
      Roladki z soli
mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
NOWOŚĆ! Dział "A moim zdaniem" obsługuje hashtagi.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (od najstarszych opinii)
Reklama