
W czwartek 13 marca w Zespole Szkół Gospodarczych odbędzie się finał 13. edycji konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. O tytuł walczyć będzie 18 najlepszych młodych kucharzy z naszego województwa. W jury zasiądzie m.in. Robert Sowa, szef kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie, były kucharz piłkarskiej reprezentacji Polski. U nas już dziś wszystkie przepisy na konkursowe potrawy.
Konkurs ma formułę otwartą, w etapie szkolnym mogli wziąć udział wszyscy uczniowie szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym w województwie. Etap szkolny wyłonił po dwóch najlepszych uczniów z każdej szkoły do etapu finałowego - ten odbędzie się 13 marca w elbląskim Zespole Szkół Gospodarczych.
Etap finałowy polega na samodzielnym wykonaniu potrawy wybranej z jednej z dwóch grup potraw:
„Drób z owocami” - drób znaczy tu kaczka, gęś lub kurczak w połączeniu z owocami,
„Potrawy kuchni regionalnej” (z dowolnego regionu Polski).
- Propagowanie sztuki kulinarnej przez uczniów szkół branży gastronomicznej województwa warmińsko-mazurskiego to doskonała promocja regionu, ale konkurs to przede wszystkim pokaz umiejętności zawodowych - mówi Barbara Bukowska, współorganizatorka konkursu. - To także konfrontacja możliwości i umiejętności uczniów z różnych szkół naszego regionu, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego i motywowanie uczniów do zdobywania wiedzy i umiejętności ponadprogramowych.
Potrawy oceniać będą dwie komisje: techniczna, w składzie:
Robert Sowa, szef kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie
Andrzej Bałdyga, szef kuchni Hotelu Mrongovia-Mercure w Mrągowie
Dariusz Struciński, szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach
Paweł Ryckiewicz, szef kuchni Hotelu Villa Verde w Zawierciu
Robert Podsiadły, kucharz z Wrocławia
Piotr Misztal, szef kuchni restauracji „Pod Aniołami” w Elblągu.
Ta komisja oceniać będzie stopień trudności wykonywanej potrawy, pomysłowość, sprawność z sporządzaniu potrawy, przygotowanie stanowiska pracy, ekonomiczne wykorzystanie surowca, prawidłowość przebiegu procesu technologicznego, cechy organoleptyczne potrawy.
Będzie też jury degustacyjne, któremu przewodniczyć będzie prof. Jerzy Borowski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Ta komisja oceniać będzie cechy organoleptyczne potrawy, estetykę i smakowitość.
A oto, co przyrządzi 18 uczestników konkursu. Po konkursie pokażemy te potrawy i opowiemy, jak smakowały jurorom. Wy możecie sprawdzić to wcześniej.
Udka w pomarańczach
Kurczak po staropolsku
Szczupak w wędzonym boczku
Eskalopki z indyka w dżemie żurawinowym
Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowo-miodowym
Polędwiczki po staropolsku w sosie borowikowym
Mrowisko
Leszcz po mazursku inaczej
Stek ze strusia
Polędwica wieprzowa z fasolą
Kurczak nadziewany ryżem i morelami
Filety z kurczaka w figach i miodzie
Roladki egzotyczne w sosie z żurawinami
Kieszonki drobiowe z morelami w sosie malinowym
Udka na jabłkach w słodkim sosie
Kurczak w migdałach
Torcik z sandacza nadziewany szpinakiem w akompaniamencie suszonych pomidorków pod ryżem buraczanym
Roladki z soli
Etap finałowy polega na samodzielnym wykonaniu potrawy wybranej z jednej z dwóch grup potraw:
„Drób z owocami” - drób znaczy tu kaczka, gęś lub kurczak w połączeniu z owocami,
„Potrawy kuchni regionalnej” (z dowolnego regionu Polski).
- Propagowanie sztuki kulinarnej przez uczniów szkół branży gastronomicznej województwa warmińsko-mazurskiego to doskonała promocja regionu, ale konkurs to przede wszystkim pokaz umiejętności zawodowych - mówi Barbara Bukowska, współorganizatorka konkursu. - To także konfrontacja możliwości i umiejętności uczniów z różnych szkół naszego regionu, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego i motywowanie uczniów do zdobywania wiedzy i umiejętności ponadprogramowych.
Potrawy oceniać będą dwie komisje: techniczna, w składzie:
Robert Sowa, szef kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie
Andrzej Bałdyga, szef kuchni Hotelu Mrongovia-Mercure w Mrągowie
Dariusz Struciński, szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach
Paweł Ryckiewicz, szef kuchni Hotelu Villa Verde w Zawierciu
Robert Podsiadły, kucharz z Wrocławia
Piotr Misztal, szef kuchni restauracji „Pod Aniołami” w Elblągu.
Ta komisja oceniać będzie stopień trudności wykonywanej potrawy, pomysłowość, sprawność z sporządzaniu potrawy, przygotowanie stanowiska pracy, ekonomiczne wykorzystanie surowca, prawidłowość przebiegu procesu technologicznego, cechy organoleptyczne potrawy.
Będzie też jury degustacyjne, któremu przewodniczyć będzie prof. Jerzy Borowski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Ta komisja oceniać będzie cechy organoleptyczne potrawy, estetykę i smakowitość.
A oto, co przyrządzi 18 uczestników konkursu. Po konkursie pokażemy te potrawy i opowiemy, jak smakowały jurorom. Wy możecie sprawdzić to wcześniej.
Udka w pomarańczach
Kurczak po staropolsku
Szczupak w wędzonym boczku
Eskalopki z indyka w dżemie żurawinowym
Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowo-miodowym
Polędwiczki po staropolsku w sosie borowikowym
Mrowisko
Leszcz po mazursku inaczej
Stek ze strusia
Polędwica wieprzowa z fasolą
Kurczak nadziewany ryżem i morelami
Filety z kurczaka w figach i miodzie
Roladki egzotyczne w sosie z żurawinami
Kieszonki drobiowe z morelami w sosie malinowym
Udka na jabłkach w słodkim sosie
Kurczak w migdałach
Torcik z sandacza nadziewany szpinakiem w akompaniamencie suszonych pomidorków pod ryżem buraczanym
Roladki z soli
mk